BITNA JE NAMJERA

Evo kako zakon tretira bušenje guma na automobilu: Vjerovali ili ne, zbog toga se može završiti u zatvoru

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Namjera svjesnog oštećivanja nečijeg vozila ne mora uvijek biti povezana s njegovim vozačkim vještinama ili učinjenim bezobrazlukom u prometu. Pojedinci su zaljubljeni u svoje automobile, maze ih i paze, stalo im je do njih, do njihovog izgleda i održavanja. Stoga, kad se nekom želi napakostiti iz bilo kojeg razloga, prva ideja je udariti na ono što je nekom srcu važno, piše revija HAK. Tu dolazi do produkcije zlih umova, išarat ću ti auto, razbit ću ti svjetla, poigrat ću se ključem po vratima, izbušit ću ti gume! Neka te boli!  Nije tu toliko važna materijalna šteta ni njezina visina, već jasno izražena poruka s osobnim pečatom! Što vas je potaklo na to, je li neka davno odigrana igra, pa servirate osvetu kao hladnu ili možda svježi bijes zbog laži, prevara, svakodnevnih maltretiranja, nije važno. Nije važno, bar s aspekta  tretiranja te radnje. Ne prolazi ono, samo sam se zaigrao, nisam ja to tako mislio, nisam si mogao pomoći. Ne prolazi. To je ozbiljna stvar! Toliko ozbiljna da će vam zbog nje suditi u kaznenom postupku!

Bušenje guma na automobilu, pa i na biciklu ne tretira se kao prekršaj! Ne, ne! To je kazneno djelo! Za koji se može izreći kazna zatvora! I izriče se!

Kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, članak 235. Kaznenog zakona. Tko ošteti uništi, izobliči ili učini neupotrebljivom tuđu stvar kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Istom tom kaznom kaznit će se tko crtežima ili natpisima neovlašteno mijenja izgled zidova, motornih vozila ili drugih površina. Ali ako je počinitelj to počinio iz niskih pobuda ili je njime prouzročio znatnu štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Pa vi vidite, procijenite, isplati li vam se nešto napisati po tuđem vozilu i tako mijenjanjem njegova izgleda ostaviti poruku vlasniku ili vozaču. Radije papirić, ispod brisača, možda bi ipak bilo mudro odlučiti se za tu opciju.

Pazite, sudovi bušenje tuđih guma ne tretiraju kao beznačajno djelo, čak nije potrebno utvrditi ni vrijednost štete na gumama, budući iznos štete nije obilježje osnovnog kaznenog djela protiv imovine – oštećenje tuđe stvari.

Upravo to je naveo Županijski sud u Zagrebu u presudi Kž-790/2022-3 od 17. 1. 2023. kad je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je okrivljenom izrečena kazna zatvora u trajanju 6 mjeseci koja se neće izvršiti ako okrivljenik u vremenu provjeravanja od 2 godine ne počini novo kazneno djelo. Sud je utvrdio da je okrivljeni uporabom oštrog predmeta  probušio 4 gume na automobilu oštećenika. Takvo ponašanje sud ne smatra beznačajnim, to ponašanje ujedno nije prema stavu suda takvo da ne zaslužuje angažman kaznenog prava i kaznenog postupka, naprotiv, kazneni postupak je proveden, okrivljenik osuđen. Okrivljenikov navod da je supruzi oštećenika, odnosno oštećeniku iznajmio kafić i stan pri čemu su mu ostali dužni za najamninu, odnosno otišli, ne plativši dug, imao je za posljedicu utvrđenje suda kako postoji ljutnja i ogorčenost okrivljenika prema oštećeniku i supruzi mu. No, to s obzirom na sudsku presudu, očito nije ni opravdanje ni alibi za bušenje guma, već razlog za  kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci, odnosno izricanje uvjetne osude s rokom kušnje od 2 godine.

Guma od bicikla! Ista stvar! Kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, opisano i kažnjivo po čl. 235 Kaznenog zakona. Općinski sud u Koprivnici Presudom K-2/2023-2 od 31. 1. 2022. okrivljeniku, koji je u dva navrata prikladnim oštrim predmetom zarezao gume na biciklu oštećenika, izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci s tim da se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljeni u dvije godine ne počini novo kazneno djelo te ispuni posebnu obvezu da u roku tri mjeseca od pravomoćnosti presude nadoknadi štetu oštećeniku u iznosu od 66,36 eura. Dakle, uvjetna osuda može biti opozvana ako okrivljeni iz navedenog sudskog predmeta  u roku 3 mjeseca ne popravi štetu počinjenu kaznenim djelom. Pa vi vidite, što znači bušenje guma i koji je značaj 66,36 eura! Cijena slobode! U ovom slučaju, da!

Kažu da valja prvo reći hop, pa onda skočiti, s obzirom na izneseno izgleda da bi i te kako valjalo prvo razmisliti o kaznenom postupku, zatvorskoj kazni, a  tek zatim o bušenju guma, šaranju i uništavanju tuđeg vozila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of