Ovog vikenda novi show

Rally day Due Castelli: Zbog utrke cijelog dana zatvoreno za promet više cesta u Istri

| Autor: Miroslav KRPAN
BRANE NASLOV - James i Justin Bardini (Snimio Miroslav Krpan)

BRANE NASLOV - James i Justin Bardini (Snimio Miroslav Krpan)


Sve se pomalo vraća u normalu nakon dvije korona sezone, pa je tako već prošlogodišnja, brojem manifestacija do sada najbogatija sezona hrvatskog automobilizma najavila "novo doba". A da se i otvorenje nove sezone vraća u nekad standardni termin, zimske dane sredinom veljače, dokazuje priprema jubilarnog petog izdanja međunarodnog auto rally show pod nazivom "Rally day Two Castles-Due Castelli", što će se ovog vikenda, ponovo odvijati na području šireg okruženja Kanfanara, točnije, od pitoresktnog Limskog kanala do povijesnih zidina Dvigrada i Barata.

Prije, sad već šest godina, osmišljena je i realizirana, tek kao okupljanje istinskih zanesenjaka rallya, tada jedinstvena priredba u nas u ovo doba godine. Pokazalo se to punim pogotkom za okupljanje automobilista poslije dvomjesečne zimske pauze.

Organizaciju potpisuje Autoklub "Poreč Motorsport", uz suorganizatora AKOK "Skok racing 1993" iz mjesta Gambetići (Višnjan), a sve počinje već u subotu prijepodnevnom verifikacijom sudionika. Počelo se skromno, s 20-tak, druge već gotovo 40 automobila, a potom broj raste gotovo do 70. No, ovogodišnji će po svemu sudeći biti rekordan, zaprimljene su čak 84 prijave iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Ukupna duljina itinerera je 64,87 km, od čega čak 55,08 km otpada na osam prolaza dionicama brzinskih ispita. Vozit će se na dionicama Lim-Dvigrad i Dvigrad-Barat, na svakoj od dionica u oba smjera po dva puta, prema posebnom rasporedu, počevši već od 8 sati u nedjeljno jutro. Prijepodnevni dio završava oko podne, a drugi dio počinje u 13 sati. Sudionici su prema vozilima razvrstani u čak deset različitih klasa: do 1400 ccm, do 1600 ccm, do 2000 ccm, preko 2000 ccm, automobili s pogonom na četiri kotača do i preko 2.000 ccm, vozila R5, S2000 i WRC specifikacije, automobili s pogonom na zadnje kotače, zasebna klasa Jeep, te open za sva ostala vozila (buggy i slična). Lista prijava s osnova marki i pripremljenosti vozila je i više no impresivna. Među prvih i najjačih 15-ak su više Škoda Fabia R5, Mitsubishi Lanceri i Subaru Impreze, Ford Fieste i Peugeoti Rally 2, 3 i 4, a zastupljeno su čak 24 svjetske marke automobila.

Među talijanskim i slovenskim asovima, u samom vrhu startne liste su dva vrhunska i trofejna hrvatska rally majstora. Legendarni Dubrovčanin Niko Pulić uz suvozača Karla Kovačića nastupit će u Ford Fiesti Rally 3, dok će ljubitelj makadama Nenad Lončarić s Tajanom Vojvodić-Pinky još jednom u boj za postolje svojom Subaru Imprezom Sti.

- Počeli smo skromno, primijenili sva organizacijska iskustva kojih nam u protekla tri desetljeća ne nedostaje i evo stigli do izvrsne brojke prijavljenih. Okupljanje smo zamislili kao dvodnevni trening rally posada i to na makadamskoj podlozi. Interes, prvenstveno posada iz Italije je zavidan, što znači da su prepoznali naš trud, kvalitetu dionica i okruženje u kojem se manifestacija odvija. Kombiniramo tri dionice, prvog dana neobvezni "shakedown" na stazi cross oktanskog centra Canalli u Gambetićima, te dvije makadamske dionice na širem području Kanfanara, na kojima će se odvijati nedjeljni program za nagrade najuspješnijima, istaknuo je Edi Milokanović.

Servisno parkiralište i ured je u samom Limskom kanalu. Verifikacija i tehnički prijam odvijat će se prvog dana u okruženju Restauranta "Viking" u subotu od 8 do 12 sati, slijedi odlazak u Gambetiće na "shakedown" od 14 do 17.30 sati. Večernji sati, od 18.30, rezervirani su za ceremonijalni start svih posada ispred "Vikinga", gdje će sutradan u isto vrijeme najuspješniji dobiti zaslužena priznanja.

U nedjelju zatvorene ceste

Zbog odvijanja manifestacije u nedjelju, 19. veljače u vremenu od 7 do 18 sati za javni promet bit će zatvorene: dionica od križanja s glavnom cestom Pula-Trst (D75) do Limskog kanala, te makadamske dionice od Limskog kanala do Dvigrada i od Dvigrada do Barata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter