AUTOMOBILIZAM

Martin i Dora Ravenščak osvojili 1. Rally show Quadruvium 2022.

Mladi rally tandem, na izuzetno teškoj i zahtjevnoj dionici BI, najboljim vremenima sva četiri brzinca nadmašio veterana Nenada Lončarića i Tajanu Vojvodić-Pinky. Nastupila 51 posada iz pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Njemačke

| Autor: Miroslav KRPAN
UVJERLJIVO NAJBOLJI - Martin i Dora Ravenščak (Snimio Miroslav Krpan)

UVJERLJIVO NAJBOLJI - Martin i Dora Ravenščak (Snimio Miroslav Krpan)


Ovogodišnja duga automobilistička sezona u Hrvatskoj, koja je trajala tijekom punih 315 dana, s više od 70 različitih manifestacija, zaključena je izvrsno organiziranim prvim izdanjem jednog novog domaćeg rally showa u središnjoj Istri. Međunarodni 1. Rally show Quadruvium 2022., u organizaciji jednog mladog istarskog Autokluba Prorace iz Sv. Lovreča, i uz suorganizaciju Motovun Off Roada, na širem području Karojbe okupio je 51 posadu iz pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Njemačke.

Tri hrvatske posade u Top 10

Prvi pobjednici su brat i sestra Martin i Dora Ravenščak koji su nastupili u Ford Fiesti Rally3 i na sva četiri prolaska makadamskim brzinskim ispitom, duljine 12,560 km, ostvarili najbolja vremena. Upravo je posljednji prolazak stazom, već znatno drugačijom od jutarnje, u vremenu 9:43,2 minuta, uz prosjek 77,53 km/sat, bio i najbržim cjelokupnog natjecanja, za što su na ciljnoj rampi primili i posebno priznanje "Fastest speed test".

- Draga nam je ova pobjeda na izuzetno teškoj i zahtjevnoj stazi, na kojoj je trebalo pokazati puno umijeća i znanja, izvrsno pripremljen automobil, a sve i uz malo sreće. Organizator je učinio pravo malo čudo, pripremio jednu od najtežih staza na kojima smo do sada vozili, ali isplatilo se. Ova nova manifestacija zasigurno ima svoju budućnost i rado ćemo se odazvati dogodine u obrani ovog naslova, vidno sretan i zadovoljan na ciljnoj je rampi izjavio Martin Ravenščak primajući pregršt pokala i sponzorskih poklona za koje se pobrinuo organizator.

Desetak sekundi prosječno, po svakom je brzincu sporiji bio jedan od vrsnih znalaca vožnje makadamom i višestruki prvak, ujedno najbolji veteran Nenad Lončarić uz svoju vjernu suvozačicu Tajanu Vojvodić-Pinky, koji su u Subaru Imprezi Sti za pobjednicima zaostali ukupno 48,8 sekundi. I sam Lončarić bio je iznenađen izvrsno pripremljenom i jako teškom stazom, čestitajući mladom pobjedniku, a ujedno pohvalivši organizatore za ovako dobar organizacijski posao same završnice sezone.

VOZAČI I ORGANIZATORI - Nenad Hrvatin i Krešimir Lakošeljac (Snimio Miroslav Krpan)VOZAČI I ORGANIZATORI - Nenad Hrvatin i Krešimir Lakošeljac (Snimio Miroslav Krpan)

Za treće mjesto "generalke" presudilo je bolje vrijeme prvog brzinskog ispita, obzirom da su dvije posade u konačnici ostvarile identičan rezultat. Upravo ta 1,2 sekunde prednosti na jutarnjem prolasku stazom na treće mjesto pobjedničkog postolja dovelo je Talijane Manuele Menegozzija i Briani Roberta u robusnoj Toyoti Hilux, čiji je zaostatak za pobjednicima bio nepunu minutu. Četvrtim mjestom morao se zadovoljiti njihov sunarodnjak Luciano Visintin, koji je nastupio "solo", u buggyju Casmat Suzuki.

Među prvih deset plasirale su se još tri hrvatske posade, na petom mjestu Daniel Vojvodić-Lana Sutlović (Subaru Legacy GT), osmom Bojan Gašparini i Bosiljko Čolak (Jeep Cherokee) i desetom Marko Fakin i Moreno Lisjak (Mitsubishi Pajero Pinin).

Do cilja stiglo 36 posada

Sva vozila razvrstavana su u osam klasa, a bilo je zastupljeno više od 20 svjetskih marki automobila. Prvog dana, u vrijeme Shakedowna i večernjeg ceremonijalnog starta u središtu Karojbe, bilo je kišno i prohladno vrijeme, da bi u nedjelju cjelodnevni program protekao po suhom i zimski zubatom sunčanom vremenu, pred znakovitim i odvažnim ljubiteljima brzina. Više tehničkih kvarova i tek poneko relativno bezazleno izlijetanje onemogućilo je 15 posada da stignu do ciljne rampe, a specifičnost programa dvodnevnog druženja bilo je i zajedničko gledanje TV prijenosa utakmice Hrvatska-Maroko u sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora u Karojbi, nakon kojeg su svi zadovoljni pobjedom hrvatskih nogometaša pozdravljeni od Marka Lakošeljca, načelnika Općine Karojba i Damira Matoševića, predsjednika AK Prorace.

Istinski rally show, nova manifestacija na novom prostoru Hrvatske i u kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza uspješnom je pripremom i realizacijom, tek tri dana uoči kalendarskog početka zime i blagdanskog božićno-novogodišnjeg raspoloženja zaključila do sada najsadržajniju i najbogatiju oktansku sezonu na četiri kotača u Hrvatskoj. A sad ipak slijedi malo odmora do početka ožujka 2023. godine, za koju se slažu pravila, kalendar i moguća nova iznenađenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini