REVIZIJA ZLA

Predstavljena knjiga Drage Kraljevića: Talijanska javnost mora prihvatiti činjenicu da su u njeno ime vršeni zločini

| Autor: Mladen Radić
Boris Domagoj Biletić, Darko Dukovski, Drago Kraljević i Davor Mandić (Snimila Iva Lanča Joldić)

Boris Domagoj Biletić, Darko Dukovski, Drago Kraljević i Davor Mandić (Snimila Iva Lanča Joldić)


U suorganizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i Gradske knjižnice i čitaonice u dvorani knjižnice predstavljena je knjiga Drage Kraljevića "Revizija zla: Uzroci i posljedice prešućivanja nacifašističkih zločina u Italiji", o čemu su uz autora govorili Darko Dukovski, Davor Mandić i Boris Domagoj Biletić.

Autorov bogati životni put predstavio je Biletić u ime DHK-a kao izdavača, dodavši da je ovo jedna od 150 knjiga u njihovoj kolekciji, a nedavno su pokrenuli i mrežnu knjižaru.

Fašisti i nasilnici

Ovo je peta knjiga Drage Kraljevića koji je između ostalog bio i saborski zastupnik te hrvatski veleposlanik u Italiji gdje je jako dobro, iz prve ruke, upoznao političku scenu i našao dovoljno materijala za jednu ovakvu knjigu.

Kraljević je i svjedok nekadašnjeg pristaše neofašističke stranke Roberta Menija, zastupnika Alleanze Nazionale, u izglasavanju zakona kojim je 10. veljače proglašen danom sjećanja na žrtve fojbi i istarsko-dalmatinski egzodus, kako je istaknuo Mandić. Fojbe su preksinoć često spominjane kao nešto što je u talijanskoj povijesti pretvoreno u mit u kojem se spominje da su u jame bacani ljudi samo zato što su bili Talijani iako se radilo fašistima i nasilnicima.

Pritom se zaboravlja da je fašistička Italija imala vojne koncentracijske logore u Libiji, u Etiopiji, Grčkoj i Hrvatskoj, gdje su činili ratne zločine. Kraljević u knjizi, kako je istaknuo Mandić, spominje "mit o dobrom Talijanu" koji sasvim briše odgovornost ne samo fašista, nego i pripadnika talijanske kraljevske vojske i s nizom dokumentata pokazuje zapravo da su oni bili odgovorni za strijeljanja, spaljivanje sela i za deportaciju Hrvata.

U tom kontekstu, talijanski vojnici postaju humani, postaju rodoljubi, postaju domoljubi. A i oni fašisti pripadnici milicije, raznih postrojbi poput Decima Mas bili su prema toj teoriji samo domoljubi koji su bezgranično voljeli svoju majku domovinu Italiju i koji su samo obranili teritorijalni integritet talijanske države.

- Talijanska javnost mora prihvatiti činjenicu da su u njeno ime vršeni zločini, istaknuo je Mandić koji vjeruje da će Kraljevićeva knjiga zbog svoje zanimljivosti i argumentiranosti biti čitana, ali isto tako vjeruje da će za mnoge biti zaboravljena, postavljena sa strane, da neće postojati, zbog svoje sadržajnosti i nemogućnosti da se njen sadržaj i njeni argumenti obezvrijede.

Dukovski kaže da ga je knjiga iznenadila jer je pisana esejistički. To je, kako kaže, 50 kratkih eseja o problemima koji su vezani uz neofašizam i fašizam u Italiji i općenito uz reviziju fašizma.

Slavokomunizam

On je spomenuo i antikomunizam u Italiji pa se govori o slavokomunizmu jer se taj komunizam po toj teoriji ne može zamisliti bez Slavena.

- Mene posebno nervira to da se stalno govori o "Slavima". Ne govori se o Slovencima, Hrvatima, Srbima, Crnogorcima, Makedoncima, ne znam već kome, govori se o Slavenima, kao jednom plemenu, barbarskom, poludivljem, bespovijesnom, beskulturnom, kojemu je sudbina ta da se, barem na ovom dijelu koji graniči na istočnim granicama Italije da se talijanizira. Dolazi se do smiješne, paradoksalne situacije da se govori o talijanskim Slavenima ili slavenskim Talijanima, kaže Dukovski.

On kaže da postoji ta mantra da su Talijani ubijani, maltretirani, izbačeni, prognani, samo zato što su Talijani.

- Netočno. Kad se govori o fojbama, nitko ne govori o tome da su tu završili fašisti. Oni koji su napravili najviše zločina, kaže Dukovski koji ne negira činjenicu je tu bilo i lične osvete. Međutim, smeta ga ta igra s brojem mrtvih.

Fašizam i ljevica

Kraljević je svoje izlaganje upotpunio prezentacijom i slajdovima. Konkretan okidač da se krene baviti ovom temom dogodio se kada je vidio da u parlamentarnu proceduru kreće prvi prijedlog zakona o danu sjećanja na fojbe i na egzodus.

- Tražio sam odgovore na mnogo pitanja. Primjerice, zašto su talijanski fašisti nakon drugog završetka Drugog svjetskog rata bili amnestirani? Ili je li fašizam doista bio strano tijelo u talijanskom području ili možda nije to baš tako? I zašto se u 50 godina prikriva dokumentacija počinjenja nacističkih zločina u Italiji?, podsjetio je Kraljević.

Ispričao je da i da je bivšeg talijanskog potpredsjednika vlade Finija pitao zašto se ne slavi Dan pobjede nad fašizmom, na što je dobio neodređeni odgovor da u Italiji jedan dio misli da su rat dobili, a drugi da su rat izgubili. Kraljević je pričao i o čudnom odnosu talijanske ljevice prema fašizmu kao i o pojavama koje su pridonijele da se talijanski fašizam nastavi razvijati i pretvori u neofašizam te opstane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater