matineje u ograncima

Noć knjige u pulskoj knjižnici: Od programa za djecu do speleologije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Noć knjige u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici započela je matinejama u ograncima.

Koliko poznaju Šegrta Hlapića pokazali su učenici 3.b razreda Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" s učiteljicom hrvatskog jezika Teanom Tomažin u Dječjoj knjižnici.

Interaktivni kviz zapravo je bio spoj društvenih igara i znanja. "Čovječe ne ljuti se" postalo je polje sa zadacima pa se na nekim poljima trebalo odgovarati na pitanja iz kutije iznenađenja, a druga su upućivala na igru memory.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Budući da se ove godine obilježava 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić, kroz memory smo upoznali sva njezina djela i likove iz priča i romana, a kviz je bio posvećen njezinom romanu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Pitanja nisu bila jednostavna, ali su učenici dokazali i pokazali da su djelo temeljito pročitali, naučili su kojim nas vrijednostima Hlapić kroz knjigu uči i zašto je šegrt Hlapić nama tako važan i značajan. Uz igru smo produbili njihovu znatiželju i pritom se zabavljali učeći, kazala je knjižničarka Andrea Pavlović.

- Nisu Bjesovi došli u posjet već "Ptičice" i "Ribice" iz Dječjeg vrtića Petar Pan Vodnjan. Učili smo o cijenjenoj Ivani Brlić-Mažuranić, pročitali "Regoča" u stihu (prilagodba i prepjev Ljiljane Ivković) te izložbu "Ivanin svijet iz davnina" dodatno ukrasili crtežima i ilustracijama Regoča i Kosjenke, kazala je Marlena Lakić iz Ogranka Vodnjan.

U Središnjoj knjižnici održan je književni kviz, a voditeljice su bile Matea Glavinić i Elizabeta Jurkić.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Odaziv je bio vrlo dobar, bilo je više žena nego muškaraca, a trebalo je, uz neke citate o knjigama, otkriti tko im je autor ili pak tko je glavni lik. Otkrili smo da su odgovori na zanimljiva i ne uvijek laka pitanja bili, među ostalim Dan Brown, Ionesco, Samuel Beckett, Danijel Dragojević, A. P. Čehov, Drago Gervais, G. G. Marquez, Mato Lovrak…

Na Odjelu za djecu i mlade održavala se uz knjižničarku Tijanu Živko radionica "Kad si sretan i sunce za tobom žuri - putovanje kroz Ivanine priče/pričaonica i kreativna radionica za djecu i njihove roditelje", što je dakako naišlo na dobar odjek kod najmlađih, a interes je vladao i za radionicu popravka knjiga koju je vodila djelatnica pulske knjižnice Livia Trbović.

Potom je Matej Mirkac iz Speleološke udruge Pula imao predavanje na temu "Istraživanje skrivenog svijeta podzemlja".

On je govorio o tome kako je ova regija bogata speleološkim objektima te kako se sam termin speleologija odnosi na istraživanje prirodnih podzemnih šupljina te da je to znanstveno-sportska djelatnost, ali da se o toj temi pišu i istraživački radovi. Za speleologiju su dakako, veli, potrebni fizička kondicija i spretnost, a speleologe saznajemo, posebno vesele uski prolazi kroz koje se (ne) može proći.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

U pećinama je uglavnom, kazao je, relativno lako kretanje, a u jamama se sve to odvija speleološkim tehnikama, mada to nije uvijek pravilo.

O ponorima, kavernama, koje nemaju prirodan ulaz, te primjer toga je, naveo je Mirkac, tunel Učka, te vruljama, što su speleološki objekti pod morem, kazivao je nadalje ovaj speleolog, a bilo je govora i o speleološkoj opremi, raznim vrstama rasvjete, ali i o znanstvenim aspektima te onim arheološkim, paleontološkim, geološkim i drugim speleologije.

Kako je rekla knjižničarka Iva Turina, naziv predavanja je savršen za temu koja ove godine glasi "Kataklizma".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater