ključ je u nama

DRAMATIČNO UPOZORENJE ZNANSTVENIKA: Pandemije će postati sve češće, brže će se širiti, odnositi više života i znatnije naštetiti gospodarstvima od covida-19... 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pandemije će postati sve češće, brze će se širiti, odnositi više života i znatnije naštetiti gospodarstvima od covida-19 ako ljudi ne zaustave uništavanje staništa koje pridonosi tome da virusi skaču sa životinja na ljude, upozorilo je istraživanje objavljeno u četvrtak. 

Zaključci studije pokazuju da bolja zaštita tropskih šuma i drugih bogatih ekosustava pomaže u usporavanju klimatskih promjena i spašavanju životinjskih i biljnih vrsta, što samo po sebi sprječava nastanak budućih pandemija. 

"Pokazuje se da kad djelujemo protiv pandemija radimo nešto i za klimatske promjene i bioraznolikost, a to je dobra stvar“, rekao je Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja na kojem je radilo 22 međunarodnih stručnjaka. 

Oni su zaključili da oko polovice od procijenjenih 1,7 milijuna neotkrivenih virusa u prirodi može zaraziti ljude. 

Aktivnosti poput ilegalne trgovine divljim životinjama, krivolova ili krčenja šuma za uzgoj monokultura stavljaju ljude u veću opasnost da na njih prijeđu patogeni iz prirode. Znanstvenici vjeruju kako je covid-19 vjerojatno prešao sa šišmiša na čovjeka na tržnici u Kini. 

Prevencija takvih događaja stotinu je puta jeftinija od pandemija, no vlade se i dalje oslanjaju na borbu protiv posljedica umjesto uzroka, kažu stručnjaci i pozivaju na veću međunarodnu suradnju na tom području. 

Procjenjuje se da je pandemija covida-19 do srpnja stajala između 8 i 16 bilijuna dolara. 

Istraživanje je provela međuvladina platforma IPBES u kojoj sudjeluje više od 130 država članica. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom