PULJANI ISKORAČILI U SVEMIR "Sister Moon live moon bounce"

ZNANSTVENA ČAROLIJA Glasovne poruke iz srca Pule putovale do površine Mjeseca i nazad

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Zvuk je u trenutku, za svega 2,5 sekundi, putovao od Zemlje do Mjeseca i nazad (Pixabay)

Na put dulji od 370 tisuća kilometara, s povratnom kartom, krenuo je i dio sempla jednog instrumenata iz komične opere Josepha Haydna "La Canterina" u čast prve izvedbe jednog glazbenog djela na sceni INK-a koje je postavila pulska Muzička akademija. Svemirskim je prostranstvima putovalo i ime najveće i najuspješnije hrvatske IT tvrtke, domaćina MTF festivala, vodnjanskog Infobipa

Iz zgrade rektorata pulskog Sveučilišta do Nizozemske i zvjezdarnice u mjestu Dwingelooa a zatim uz pomoć nekad najvećeg svjetskog radio teleskopa do Mjeseca i istim putem natrag, a sve to u svega nekoliko trenutaka! Put je to kojim su do prirodnog zemljinog satelita i natrag sinoć iz srca Pule putovale kratke rečenice i semplovi instrumenata, a sve se to događalo u sklopu astronomsko znanstvenog spektakla "Sister Moon live moon bounce" koji je na Sveučilištu Jurja Dobrile održan kao jedan od programa jučer otvorenog Music Tech Festa.

Snimke "mjesečeve jeke"

Događaj je očekivano bio pravi magnet za sve zaljubljenike u astronomiju i znanost koji su uz zanimljiva predavanja vodećeg hrvatskog astronoma Korada Korlevića, jedne od najutjecajnijih svjetskih inovatorica Michele Magaš i pionira 3D tiska Svena Maričića imali prilike zaviriti u budućnost znanosti i inovacija, te zatim i doslovce iskoračiti u svemir i poslati glasovne poruke do površine Mjeseca. U tome im je pomogla voditeljica projekta "Sister Moon", glazbena producentica i transdisciplinarna umjetnica Martine-Nicole Rojina koja koristeći radio astronomske uređaje snima tu "mjesečevu jeku" pretvarajući je u glazbene kompozicije i zvučne umjetničke instalacije. Alat za realizaciju toga gošća iz Njemačke pronašla je u jednom od pionira radio astronomije, 25 metarskom Dwingeloo radio teleskopu, uz pomoć kojeg je odašiljala signale koji su se odbijali s površine Mjeseca.

Svemirska igra riječima

Na put dulji od 370 tisuća kilometara, s povratnom kartom, krenuo je među ostalima i dio sempla jednog instrumenata iz komične opere Josepha Haydna "La Canterina" i to u čast prve izvedbe jednog glazbenog djela na sceni INK koje je postavila pulske Muzička akademija. Da znanstvena čarolija bude potpuna dio glasovnih i zvučnih signala koji su se odbijali o mjesečevu površinu ispisivale su posebno trenirane robotske ruke, a svemirskim je prostranstvima putovalo i ime najveće i najuspješnije hrvatske IT tvrtke, domaćina MTF festivala, vodnjanskog Infobipa. Ta mjesečeva glazba i svemirska igra riječima očekivano je oduševila sve goste sinoćnjeg znanstvenog eventa, a je li se možda svidjela, odnosno je li uopće dotakla još nekoga putujući kroz svemirska prostranstva, do daljnjeg će, naravno, ostati tajna.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum