LONDON

Studija: Već prva doza cjepiva protiv covida smanjuje hospitalizaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


I jedna doza cjepiva tvrtki Pfizer-BioNTech ili AstraZenece protiv covida-19 pomaže u sprečavanju razvoja težih oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju visokorizičnih osoba s komorbiditetima starijih od osamdeset godina, pokazali su u srijedu rani podaci britanske studije.

Rezultati istraživačkog projekta koji financira tvrtka Pfizer, poznatog pod nazivom AvonCAP, ukazuju na to da je učinkovitost jedne doze cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech, koja se u Britaniji počela koristiti 8. prosinca, iznosila 71,4 posto dva tjedna nakon cijepljenja te je spriječila razvoj težeg simptomatskog oblika covida koji može rezultirati hospitalizacijom pacijenata čija je prosječna životna dob iznosila 87 godina.

Kada je posrijedi cjepivo AstraZenece, koje se u Britaniji počelo uvoditi 4. siječnja, rezultati su pokazali da je učinkovitost jedne doze po istim parametrima iznosila 80,4 posto među pacijentima čija je prosječna dob iznosila 88 godina.

"Ovi rani rezultati pokazuju da britanski program cijepljenja protiv covida-19 djeluje uspješnije nego što smo nadali", rekao je Adam Finn, voditelj studije studije AvonCAP-a na britanskom Sveučilištu u Bristolu.

Dodao je i da su rezultati pokazali kako cjepiva mogu smanjiti razvoj težih oblika covida-19 u starijih osoba koje spadaju u visokorizične skupine te ublažiti pritisak na zdravstvene službe.

Ovi podaci slažu se s prethodnim nalazima studija o djelovanju cjepiva među cijepljenom populacijom u Izraelu, Škotskoj i Engleskoj, koje su također ukazale na visoku učinkovitost već nakon primanja prvih doza.

Britanska studija provedena među zdravstvenim osobljem prošli je tjedan pokazala da i samo jedna doza Pfizerova cjepiva smanjuje broj asimptomatskih infekcija za oko 75 posto, što značajno smanjuje i rizik od prijenosa virusa.

Izraelska studija, koja je prošli tjedan potvrdila učinkovitost od preko 90 posto nakon primanja dviju doza Pfizerova cjepiva, pokazala je da je i jedna doza bila dovoljno učinkovita da zaštiti cijepljenu osobu od simptomatske zaraze nakon dva tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater