ZAGREB

O 20 obljetnici CIX-a Srce prima nove članice bez plaćanja priključne pristojbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sveučilišni računski centar - Srce tijekom 2020. obilježava 20 godina rada Croatian Internet eXchanga (CIX) - nacionalnoga središta za razmjenu internetskoga prometa, a povodom ove obljetnice Srce je odlučilo da će sve nove članice u ovoj godini godini biti oslobođene plaćanja priključne pristojbe.

CIX je usluga Srca koja predstavlja model efikasnije razmjene internetskih paketa, kako među korisnicima tako i između korisnika i pružatelja raznih internetskih servisa, što omogućava racionalniju uporabu prijenosnih kapaciteta, povećava sigurnost internetskoga prometa te ukupne kvalitete interneta u Hrvatskoj.

Korištenjem CIX-a smanjuju se troškovi davateljima internetskih usluga i krajnjim korisnicima, istaknuto je u priopćenju što ga je Srce uputilo u srijedu.

Memorandumom potpisanim 8. rujna 2000. CIX je uspostavljen kao nacionalno središte za međusobnu razmjenu internetskoga prometa. Potpisnici toga memoranduma bili su - AT&T Global Network Services Hrvatska, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, Hrvatska radio televizija, Hrvatske telekomunikacije, ISKON Internet i VIP-NET.

Krajem 2019. u CIX-u 32 aktivne članice

Prve "operativne" članice CIX-a bile su CARNet i ISKON. Oni su ostvarili i prvi "peering" kroz CIX., a Srce kao inicijator uspostave i koordinator CIX-a od njegova nastanka osigurava tehničke uvjete za međusobno povezivanje i neprekidni rad tijekom cijele godine. U radu CIX-a djeluje Forum CIX-a kao savjetodavno tijelo koje čine imenovani predstavnici članica.

Od 2008. CIX je punopravni član udruženja europskih središta za razmjenu internetskoga prometa (European Internet Exchange Association, Euro-IX), koji promovira kulturu otvorene razmjene ideja i iskustava među članicama. Od uspostave do danas kroz CIX je preneseno više od 570 PB (petabajt) podataka (1PB = 1015 bajtova).

Inicijalno zamišljen kao mjesto spajanja hrvatskih internetskih mreža, CIX je ubrzo postao i 'meta' inozemnih pružatelja internetskih usluga pa je tako Verisign 2008. postao prva inozemna članica, Google je bio od 2011. do 2019., Microsoft Hrvatska d.o.o. od 2015., Cloudflare od 2017., koji tako preko CIX-a pružaju brzi pristup svojim uslugama i sadržajima za sve hrvatske korisnike interneta.

Kako je istaknuto, odabir CIX-a za povećanje dostupnosti tako važnih infrastruktura dodatno je naglasio njegovu ulogu u razvoju interneta u Hrvatskoj.

Važnost CIX-a prepoznata je i u okviru Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i sukladno tome je izrađena i objavljena Preporuka za korištenje nacionalnoga čvora za međusobnu razmjenu internetskoga prometa, s posebnim osvrtom na prednosti njegova korištenje s aspekta sigurnosti razmjene internetskoga prometa. Krajem 2019. CIX je imao 32 aktivne članice, a od 2016. prisutan je na dvije lokacije u Zagrebu.

Povodom ove obljetnice, Srce je odlučilo da će sve nove članice u 2020. biti oslobođene plaćanja priključne pristojbe. Detaljan popis članica i ostale informacije o CIX-u mogu se pronaći na www.cix.hr.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater