LONDON

Lijek za astmu smanjuje potrebu za hospitalizacijom i ubrzava oporavak od covida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Običan lijek protiv astme smanjuje potrebu za bolničkim liječenjem, ali smanjuje i oporavak oboljelih od covida-19 ako se počne uzimati unutar sedam dana od pojave simptoma, zaključili su znanstvenici sa Sveučiliša Oxford u novoj studiji.

Nalazi su nastali nakon srednje faze studija steroida zvanog budesonid koji farmaceutska tvrtka AstraZeneca Plc prodaje pod nazivom Pulmicort.

Taj se lijek također koristi za liječenje pluća pušača. 

Studija je obuhvatila 146 pacijenata u trajanju 28 dana i pokazala da inhaliranje budesonida za 90 posto smanjuje rizik potrebe za bolničkim liječenjem u odnosu na običnu zdravstvenu skrb, navodi Sveučilište Oxford.

Znanstvenici su odlučili provesti takvo istraživanje na temelju činjenice da su pacijenti s kroničnim respiratornim bolestima, a njima se često prepisuje inhaliranje steroida, bili znatno manje hospitalizirani zbog covida-19 u ranim danima pandemije (https://bit.ly/3q40g1W)

Početni podaci iz studije pokazali su, nadalje, da su volonteri koji su uzimali budesonid brže liječili vrućicu te su imali manje trajnih simptoma. 

"Raduje me što relativno siguran, široko rasprostranjen i dobro proučen lijek... može imati utjecaj na pritisak kojem smo izloženi u ovoj pandemiji", kaže  Mona Bafadhel, voditeljica studije. 

Pulmicort je bio veliki hit AstraZenece, inače jednog od proizvođača cjepiva protiv covida-19, a danas se na tržištu nudi noviji lijek Symbicort, kao alternativa za liječenje astme.

Recenzije studije Oxfordskog sveučilišta tek trebaju objaviti drugi znanstvenici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater