PRAVA ATRAKCIJA

Ispred pulskog Centra za svemirska istraživanja postavljen najstariji poznati astronomski instrument. USKORO NOVO LANSIRANJE!

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Ispred Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu nedavno je postavljena zanimljiva instalacija. Na četiri i pol metra visokom stupu 12 putokaza ukazuju na četiri strane svijeta te na smjer i zračne udaljenosti do osam svjetskih odredišta na svim kontinentima izuzev Antartike. Tako vidimo da nas s tog mjesta do Zagreba dijeli tek oko 200 kilometara, Moskva je deset puta dalje, a put do Melbournea broji gotovo 16.000 kilometara.

Oni radoznaliji mogu dobiti još informacija, jer nije tu riječ o bilo kakvom smjerokazu. Zapravo se radi o gnomonu, najstarijem poznatom astronomskom instrumentu, pomoću kojeg se određuju strane svijeta, doba dana i razdoblje godine, a gnomon nam to kazuje uz pomoć sunca i sjene.

Dragan Radovanović, ravnatelj škole, kaže da je pulski gnomon sada potpuno funkcionalan te da je njegovo postavljanje uvod u drugu fazu radova pri Centru za svemirska istraživanja, projekt koji zajedno provode Astronomska udruga Vidulini i Industrijsko-obrtnička škola.

- Učenike je na početku nove školske godine ispred škole dočekala nova, atraktivna i edukativna instalacija u čijoj su izradi i oni sudjelovali. Predstoji nam puno posla u drugoj fazi radova pri CSI Pula, a s obzirom da je taj posao kompatibilan i daje kvalitetnu dimenziju programu rada Industrijsko-obrtničke škole, nastavit će se s angažmanom profesora i učenika, poručio je ravnatelj Radovanović.

Voditelj Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić pojasnio je koliko zapravo formiranje CSI Pula daje dodanu vrijednost školskim programima, ali i cjelokupnoj zajednici. Učenici kroz ovakve zanimljive projekte stječu potrebna praktična znanja i razvijaju veći interes za određene vrste poslova, a ujedno proizvod svog rada i truda daju u naslijeđe široj zajednici. Budući da im za ostvarenje ovakvih projekata trebaju i sponzori, i oni su zbog svoje podrške na dobitku jer su upravo to gospodarstvenici koji podupiru svoju buduću radnu snagu.

Radovanović i Tumpić s učenicima ove godine nastavljaju raditi na pripremnim radovima za drugu fazu uređenja Planetarne šetnice, Sunčanog sata i Cvjetne galaktike. Želja im je vanjske instalacije u cijelosti završiti do zime kako bi hladno razdoblje mogli iskoristiti za opremanje i završetak radova na unutarnjim instalacijama.

No, imali su učenici ove škole do pojave koronavirusa i zanimljivijeg posla. Opet su bili angažirani na izradi autonomnih, krilatih bespilotnih letjelica Histrion 108 i 110 koje će ovih dana biti lansirane u bliski svemir iz Svemirske luke Herman Potočnik u Puli. Letjelice su dizajnerski i tehnički projektirali Petar Gljušćić, Darije Herceg i Vasilije Ristović iz Astronomske udruge Vidulini. Točan datum i vrijeme lansiranja znat će se tri dana prije s obzirom da se moraju uzeti u obzir vremenske prilike u bliskom svemirskom prostoru koje diktiraju putanju leta. Naime, prognoze i simulacije prilika u bliskom svemiru za potrebe lansiranja Histriona pouzdane su najviše 72 sata prije lansiranja.

Teretni prostor u obje letjelice udomljava razne uređaje i eksperimente iz područja astronomije, fizike, kemije, biologije, agronomije, elektronike i to sve u cubesat standardu volumena i mase. Tumpić kaže da se u letjelicama krije još zagonetnih predmeta koji će dotaknuti najbliži nam svemir, no o njima će javnost doznati nešto više tek kad se ponovno vrate na Zemlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini