ZAGREB

Elektronička knjiga "The Lands of Karst" u povodu Međunarodne godine krša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Elektronička knjiga "The Lands of Karst - A Visual Story" (Krške zemlje - Vizualna priča) posvećena kršu od Slovenije do Sjeverne Makedonije, autora Nevena Krešića i Zorana Stevanovića, pojavila se u povodu Međunarodne godine krša.

Knjiga izdana u nakladi američke kuće Blue Ridge Press iz Warrentona u Virginiji i Centra za kršku hidrologiju Sveučilišta u Beogradu, u deset tematskih cjelina predstavlja obilježja krša za koji u svijetu postoji široko prihvaćen izraz "klasični Dinarski krš" te služi kao sinonim za potpuno razvijeni krški reljef, ističu autori.

Tematske cjeline prate tekstualni uvod i ukupno više od 460 fotografija 79 autora, od kojih 14 iz Hrvatske.

Autori se pozivaju na određenje krša u Rječniku Američkog geološkog instituta po kojemu ga čine vapnenačke stijene koje su kao pčelinje saće ispunjene otvorima špilja koje su otopile podzemne vode.

Površina krša je suha, prošarana vrtačama, ispresijecana strmim grebenima i nepravilnim izbojcima stijena, a vode odlaze u podzemlje, te se ponovno pojavljuju kao veliki izvori kilometrima daleko.

Ta su obilježja toliko karakteristična za krški kraj istočnojadranske obale da se njihov naziv krš primijenio na druga područja u svijetu, kaže se u navedenom Rječniku.

Neke uobičajene riječi iz slavenskih jezika kao što su dolina, ponor, jama, polje i druge, postale su međunarodni znanstveni pojmovi za pojave u kršu.

Uz brojne istaknute znanstvenike, velike zasluge za to pripadaju srpskom geomorfologu Jovanu Cvijiću, kojega smatraju ocem znanosti o kršu (karstologije), ističu autori.

Elektroničko izdanje dostupno je na mrežnim stranicama izdavača.

Što može biti prirodnije u doprinosu proslavi Međunarodne godina špilja i krša (2021.) od toga da podijelimo sa svijetom fascinantnu vizualnu priču o kršu u kojem smo odrasli, gdje smo profesionalno formirani i odakle potječe sama riječ krš, kažu autori i zaključuju da su naišli na velik odgovor kolega koji su ustupili svoje fotografije i opremili ih opisima koji su u nekim slučajevima poprimili opseg šireg objašnjenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini