PRAVA MJERA - UMJERENO

Dvije šalice kave ili čaja dnevno ne škode trudnicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Iako trudnice i žene koju pokušavaju začeti trebaju ograničiti unos kofeina, dvije šalice čaja ili kave dnevno neće im naškoditi, kažu stručnjaci a prenosi BBC.

Ova tvrdnja dolazi u vrijeme objave novog istraživanja koje kaže da nema sigurne razine u trudnoći.

Međutim, stručnjaci tvrde da je to pretjerano i da se samo stvara panika.

Britanski državni zavod za zdravstvo NHS i mnoge druge organizacije navode da konzumacija 200 mg ili manje dnevno ne bi trebala predstavljati nikakav značajan rizik što se tiče pobačaja ili rasta bebe u maternici.

Kontroverzno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu BMJ Evidence Based Medicine, proučilo je 48 studija o toj temi.

Autor tog rada, prof. Jack James, psiholog sa Sveučilišta u Reykjaviku na Islandu, priznaje da je tu riječ o opažanjima te da rad ne može definitivno dokazati da je uzimanje kofeina u trudnoći štetno.

Međitim, on tvrdi da njegova analiza pokazuje da je u trudnoći najbolje u potpunosti izbjegavati napitke poput čaja i kave. Isti savjet daje i ženama koje pokušavaju začeti.

Drugi stručnjaci s tim se ne slažu i kažu da je to pretjerano.

Kao i NHS, Europska agencija za sigurnost hrane te američkii britanski koledži porodničara i ginekologa preporučuju ograničavanje, ali ne i prestanak unosa kofeina tijekom trudnoće.

Dr. Luke Grzeskowiak, farmaceut sa Sveučilišta Adelaide u Australiji, smatra da taj istraživački rad stvara pretjeranu zabrinutost te da nije u skladu s prihvaćenim dokazima.

"Zadnja stvar koja nam treba u trudnoći je nepotrebna zabrinutost", ističe on i dodaje da ženama treba reći da tijekom trudnoće mogu konzumirati kofein, ali umjereno.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini