ZAGREB

CARNET-ov projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu RegioStars

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


CARNET-ov pilot-projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" jedan je od pet finalista RegioStars - natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, na koje je bilo prijavljeno 206 projekata u pet kategorija, priopćio je CARNET.

Nagradu RegioStars Europska komisija dodjeljuje svake godine projektima financiranima iz sredstava EU koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja, a usredotočeni su na područja koja su ključna za budućnost regionalne politike EU-a.

O pobjedniku RegioStars natjecanja odlučit će glasovi građana na europskoj razini, stoga pozivamo sve koji prepoznaju važnost nacionalnog projekta e-Škole da do 15. rujna glasuju na adresi https://regiostarsawards.eu/. 

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je kako su ove godine zaprimili najveći broj prijava te dodala kako to pokazuje rastuću vrijednost ovoga natjecanja koje najbolje prakse EU kohezijske politike stavlja u središte pozornosti i nagrađuje predane korisnike projekta za njihovu izvrsnu implementaciju EU sredstava.

Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" provodio se od 2015. do kraja kolovoza 2018. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. 

U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju potporu samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. 

Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. 

Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Na temelju iskustava i rezultata pilot-projekta CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa "e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)" u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. 

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja do 31. prosinca 2022. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

Zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta e-Škole Andrijana Prskalo Maček istaknula je kako kontinuirano kroz niz aktivnosti i projekata rade na digitalnoj transformaciji hrvatskoga obrazovnog sustava. "Naš program e-Škole primjer je cjelovitog i sveobuhvatnog projekta u kojemu se uz uvođenje tehnologije i infrastrukture u škole pružaju i sadržaji te sustavna potpora i edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika, dodala je.

Ponosni smo, naglasila je, što je kvalitetu projekta e-Škole prepoznala i Europska komisija koja nas je uvrstila među finaliste RegioStars natjecanja. 

Smatra kako je to potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNET-u i njegovim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom će biti obuhvaćene sve škole u Hrvatskoj.

Svečana dodjela nagrada održat će se u listopadu 2020. u Bruxellesu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum