ZAGREB/DONJA STUBICA

9. Znanstveni piknik uživo i online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstveni piknik u svom devetom izdanju u petak se održava uživo u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, dodatno radi epidemioloških ograničenja i u kombinaciji s punim on-line programom u trajanju od 0 - 24 sata na Youtube kanalu ZEZ i s mnoštvom različitih edukativnih sadržaja.

Kroz programske sadržaje HRT-a Znanstveni piknik bit će otvoren sve do nedjelje, 27. rujna, a po njegovu završetku, Youtube kanal ZEZ ostat će otvoren i sadržaji trajno dostupni, priopćila je Krapinsko-zagorska županija.

Popularizatori osmislili mnoštvo edukativnih sadržaja

Znanstveni piknik najveća je manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, a i u ovome izdanju donosi mnoštvo različitih edukativnih sadržaja koje su osmislili i snimili popularizatori znanosti iz Hrvatske i svijeta.

Organizatori manifestacije su Udruga Profesor Baltazar, Hrvatska akademska istraživačka mreža (CARNet), Institut Ruđera Boškovića (IRB), Zadruga ZEZ, Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica - partneri okupljeni u provedbenom konzorciju projekta uspostave znanstvenoga centra upravo u Stubičkom Golubovcu. Zemlja partner ove godine su Sjedinjene Američke Države.

Na svečanosti otvorenja, održavanje manifestacije i projekt podržali su američki veleposlanik Robert Kohorst, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj IRB-a David M. Smith, član predsjedništva Udruge profesor Baltazar Davor Komerički i zamjenica ravnatelja CARNet-a Andrijana Prskalo Maček.

Manifestacija je strukturirana kao neformalno druženje - piknik ispunjen znanošću, kulturom i umjetnošću. Okosnica događanja su interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije, edukativne radionice, a sve uz umjetničko-zabavni program.

Fokus na najmlađe i tinejdžere

Glavni cilj događanja je popularizirati znanost među širom populacijom, a s posebnim fokusom na najmlađe i tinejdžere.

Kako je istaknuto, za najveće obožavatelje koji ne mogu propustiti Znanstveni piknik u varijanti uživo u perivoju dvorca Stubički Golubovec nastupit će Osnovna škola Donja Stubica, Osnovna škola Gornja Stubica, CARNet, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Poduzetnički inkubator PISMO - Novska, Festival znanosti i umjetnosti NOVSky, Udruga Virtualci i Udruga Kajkaviana.

Nakon toga dijela koji se održava uživo u Donjoj Stubici uz izlagače - popularizatore znanosti iz Krapinsko-zagorske županij, tijekom tri dana Znanstveni piknik će online proći i kroz ove hrvatske gradove  - Zagreb, Bjelovar, Zadar i Novsku.

Manifestacija se može pratiti na stranici https://www.facebook.com/ZnanstveniPiknik, a detaljni program je na web stranici www.znanstvenipiknik.weebly.com.

Fizika, biologija, geologija, glazba...

Raznovrsni programi približit će zainteresiranima mnoga područja znanosti i umjetnosti, a oganizatori vjeruju da će ih i potaknuti da se počnu sustavnije baviti znanošću i umjetnošću. 

Tako će se, primjerice, u Gea i Geo video predavanjima upoznati s fascinantnom pričom o povijesti Zemlje, od začetaka do današnjega doba, s principima origami inženjerstva u zrakoplovnom inženjerstvu, kako rade GNSS (Globalni navigacijski satelitski sustavi), te kako mogu pomoću pametnoga telefona doći do novih spoznaja.

Nastup Potato-Lemon Light pokazat će kako se do električne energije može doći iz energije pohranjene u voću i povrću, upoznat će se i s algama - stanovnicima slatkovodnog akvarija Aquatica, te naučiti kako izraditi bedževe, sastaviti rakete, modelirati.

Bit će riječi i o ispuštanju štetnih tvari i njihovoj distribuciji vodenim tokovima, učenici će se upoznali s istraživanjima u području hladnih atoma koja se provode na Institutu za fiziku,  perspektivama koje uključuju uspostavu Centra za napredne laserske tehnike (CALT), do uspostave regionalnog čvora za optičke atomske satove, kako napraviti atome i od njih cijeli svijet, kako se otkrivaju tajne svemira i još mnogo toga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater