ISTRA OUTDOOR

Više od 400 natjecatelja trčalo novigradskim ulicama i priobalnom šetnicom do Dajle i natrag

Trčati uz more kroz Novigrad i pri tome uživati u prekrasnom pogledu zbilja je jedinstveno iskustvo koje preporučam svakome, oduševljeno je izjavila natjecateljica iz Slovenije

| Autor: Roberto CAR
Spremni za start

Spremni za start


Novigrad je još jednom bio u središtu zbivanja zahvaljujući petom izdanju utrke Novigrad - Cittanova RUN koja se održala u organizaciji Aminess hotela i kampova uz sponzorstvo Turističke zajednice Grada Novigrad - Cittanova. U utrci je sudjelovalo više od 400 trkača koji su na svojoj ruti prolazili novigradskim ulicama i priobalnom šetnicom do naselja Dajle i natrag.

Modicu i Urban polumaraton

Natjecanje je organizirano u četiri trkačke discipline, a otvorili su ga najmlađi sudionici na utrci "FUN RUN". U ženskoj konkurenciji u polumaratonu prvo mjesto pripalo je Maji Urban. Pobjedu na 10 kilometara odnijela je Jasmina Kozina Prapotnik, dok je Anita Majer slavila na 5 kilometara. U muškoj konkurenciji u polumaratonu pobjednik je bio Matic Modic, a u štafeti su pobjedu odnijeli Gašper Jeras i Jakob Mulej. Na 10 kilometara najbolje vrijeme je ostvario Daniele Galasso, a na 5 kilometara prvoplasirani je bio Matija Lisec. Štafetu za miješane parove najbrže su istrčali Sergio Furlan i Debora Colledan.

NAJBOLJE NA 21 KM - Michela Biacca, pobjednica Maja Urban i Ilaria Toscan (Foto: Facebook)NAJBOLJE NA 21 KM - Michela Biacca, pobjednica Maja Urban i Ilaria Toscan (Foto: Facebook)

- Sretna sam što sam bila dio ove sjajne atmosfere! Trčati uz more kroz Novigrad i pri tome uživati u prekrasnom pogledu zbilja je jedinstveno iskustvo koje preporučam svakome, oduševljeno je izjavila natjecateljica iz Slovenije.

Vrijedne nagrade

Oduševljenje Novigradom i utrkom ne kriju ni talijanski sudionici utrke.

- Novigrad je prekrasan i uvijek mu se rado vraćamo, a utrka je iz godine u godinu na sve većoj razini. Staze su vrlo dobro označene, priroda je prekrasna i osoblje Aminess hotela u kojem boravimo je uvijek vrlo ljubazno i susretljivo, poručila je jedna trkačica iz Italije.

Pobjednici u muškim i ženskim kategorijama u svim trkačkim disciplinama osvojili su vrijedne nagrade poput noćenja u Aminess objektu po izboru za dvije osobe s uslugom polupansiona, večere za dvoje, uživanja u wellness programima Aminessa te odličnih poklon paketa.

Gotovo tisuću natjecatelja nastupilo u nedjelju na premijernom izdanju Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

NEZABORAVNO ISKUSTVO: Neki su ganjali rezultat, neki i plasman na svjetsku smotru, a neki ga odradili za gušt

Biciklistička dionica oduševila (Snimio Milivoj Mijošek)Biciklistička dionica oduševila (Snimio Milivoj Mijošek)

Protekle nedjelje se u porečkom Zelena Resortu održao Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, koji se sastoji od 1,9 km plivanja, 90 km bicikliranja te 21,1 km trčanja. Ovo je prvo Ironman 70.3 natjecanje u Poreču, nakon dugogodišnje tradicije manjih triatlonskih natjecanja u organizaciji Plave Lagune po licenci Ironman grupe. Pobjednici ovogodišnjeg Ironman 70.3 Poreč su Veronika Andrlova iz Češke Paul Loiseaux iz Francuske u konkurenciji od gotovo tisuću natjecatelja iz cijelog svijeta.

Dobra zabava

- Zadovoljni smo što smo pokazali da možemo na najvišem nivou održati ovako kompleksnu utrku. Zahvaljujem cijelom organizacijskom timu na dobro odrađenom poslu te velikom broju volontera koji su se priključili. Atmosfera je bila fantastična, zahvaljujem lokalnoj zajednici na potpori koju su nam dali. Pred nama su za sljedeću godinu još veći izazovi jer iz godine u godinu želimo letvicu podići sve više. Drago nam je da smo natjecateljima pružili nezaboravno iskustvo koje će pamtiti te smo se pritom svi dobro zabavili, istaknuo je direktor utrke Goran Vrus.

Startni gušti (Snimio Milivoj Mijošek)Startni gušti (Snimio Milivoj Mijošek)

Najbolje plasirani natjecatelj iz Hrvatske bio je Bruno Škrinjarić, ukupno sedmi s rezultatom 4 sata i 17 minuta, a drugoplasirani Hrvat i najbolji među istarskim natjecateljima bio je Marko Horvat, član TK Tar Vabriga, u vremenu 4:23.54 sata. Horvat je bio i 3. u svojoj kategoriji i, što je najvažnije, izborio je nastup na Svjetskom prvenstvu u Ironmanu 70.3 koje će se iduće godine održati u Finskoj.

- Triatlonom sam se počeo baviti 2016. godine, a konkretno za ovaj triatlon sam intenzivno počeo trenirati 1. kolovoza ove godine. Trenirao sam 5-6 dana, odnosno 14 do 16 sati tjedno, prenio nam je svoje iskustvo Marko Horvat.

Marko Horvat (Snimio Milivoj Mijošek)Marko Horvat

- Ovo mi je bio prvi Ironman 70.3 te sam oduševljen što sam se uspio kvalificirati na svjetsko prvenstvo. Organizacija je bila odlična, a zahvalio bih se ovim putem organizatorima i volonterima koji su osigurali da bude tako. Najviše sam uživao na biciklu jer je bio doživljaj voziti po Istarskom ipsilonu, a najteže mi je bilo trčanje jer sam se zadnja tri kilometra borio s grčevima. Prije šest godina na isti sam datum odradio svoj prvi triatlon i to Porečki, te sam od onda poboljšao svoje vrijeme za 1 sat i 5 minuta, tako da sam prezadovoljan s ukupnim vremenom 4:23.54.

Utrka za gušt

Među brojnim Istrankama koje su uspješno zaključile ovaj porečki event bila je i dobro znana Nikolina Kuvačić iz PU Istarske koja je ljetos završila Ironman (3,8km plivanja, 180km bicikle i 42.2 km trčanja) u Austriji, od Karntena do Klagenfurta.

Nikolina Kuvačić (Snimio Milivoj Mijošek)Nikolina Kuvačić

- Meni je ovo bio sedmi nastup na "poluironu", odnosno srednje dugom triatlonu, kako ga mi zovemo. Ovo je bilo onako za gušt, za kraj sezone, a pik sezone bio mi je taj nastup u Austriji. Kad je već Ironman bio u Poreču, kad je bio tako blizu Pule, nije malo smisla ne ići, objasnila je svoj nastup na Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč Nikolina Kuvačić.

Dubravko Šimenc (Snimio Milivoj Mijošek)Dubravko Šimenc (Snimio Milivoj Mijošek)

Bila je zadovoljna uvjetima tijekom nastupa, a posebno biciklističkom trasom.

- Kad biciklom vozimo u krug bude dosadno, stoga je ova vožnja dionicom Istarskog ipsilona bila posebno iskustvo. Vožnja po autoputu, po odličnom asfaltu, je vrhunski doživljaj. Bicikl ide k'o metak, to je pravi gušt. A ni na plivačku dionicu nemam zamjerki. More je bilo kao ulje, čak ni na punti nije bilo valova. Uvjeti su bili idealni, čak je i more bilo toplo, toplije nego vani. Baš sam uživala u ovom nastupu, a zadovoljna sam i rezultatom 6:21 sati jer mi je to bio opuštajući nastup za kraj sezone, rekla je Kuvačić.

Organizatori zahvalili zajednici, sponzorima i volonterima

Dok se sliježu dojmovi s utrke prvog porečkog Ironman 70.3 Poreč želimo zahvaliti lokalnoj zajednici na razumijevanju i mnogobrojnim volonterima, njih gotovo 300, na sudjelovanju u organizaciji. Gotovo tisuću natjecatelja boravilo je u Poreču te su imali riječi hvale za destinaciju, lokaciju eventa, ali i sjajnu organizaciju. Organizacija Ironman 70.3 utrke podignuta je na višu razinu u odnosu na dosadašnja natjecanja, zato se već sada radujemo sljedećoj godini kada ćemo ljestvicu podići još više kako bi organizacijski rezultati bili još bolji.

Okrjepa je iznimno bitna (Snimio Milivoj Mijošek)Okrjepa je iznimno bitna (Snimio Milivoj Mijošek)

Posebno hvala građanima iz lokalne zajednice koji su bili puni razumijevanja za organizaciju ovog događanja. Na kraju zahvaljujemo i sponzorima, partnerima i prijateljima, bez kojih ne bi bilo ovog događanja. Hrvatska turistička zajednica, Grad Poreč, TZ Grada Poreča, TZ Općine Funtana, Istarska županija, TZ Istarske županije, Bina Istra, Podravka, Kala, Cedevita, Zagrebačka pivovara, omogućili su, uz naravno Plavu Lagunu, da se održi ovo natjecanje.

Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid NP Krka

Za sigurniji i ugodniji boravak u prirodi

Vidikovac ključica (Foto: www.npkrka.hr)Vidikovac ključica (Foto: www.npkrka.hr)

U ispostavi Javne ustanove "Nacionalni park Krka" u Drnišu javnosti je predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka "Krka", koji će istinskim zaljubljenicima u prirodu boravak u Parku učiniti ugodnijim i sigurnijim.

- Izuzetno nam je drago što smo realizirali ovaj projekt s članovima HGSS-a, s kojima njegujemo kvalitetnu i kontinuiranu suradnju već dugi niz godina i s kojima nas veže Sporazum o zajedničkom interesu s ciljem zaštite životinja i imovine, istaknula je ravnateljica Javne ustanove "Nacionalni park Krka" Nella Slavica.

- Zahvaljujem svim partnerima na projektu, koji su prepoznali njegovu važnost i svojim ga aktivnostima podržali.

Uređene staze imaju povijest

Osim što donosi detaljan prikaz šireg područja NP Krka, na zemljovidu su ucrtane sve poučno-pješačke staze i vidikovci, te najduže biciklističke rute koje prolaze kroz njega.

- Staze u NP Krka su markirane, uređene i sigurne, a najviše nas se dojmilo što svaka ima svoju povijest. S kolegom Momirom Karabuvom proveli smo devedeset sati u obilasku terena i dodatnih četrdeset u obradi podataka. Izuzetno smo sretni i zahvalni što smo mogli uživati u otkrivanju ljepota Krke, istaknula je Antonija Mihaljević, dugogodišnja članica HGSS-a.

Skradinski buk (www.npkrka.hr)Skradinski buk (www.npkrka.hr)

Zemljovid NP Krka nastao je u sklopu programa "Kartografija HGSS-a", o kojem je govorila Jasmina Benčić Martinjak, voditeljica Odjela za kartografiju HGSS-a.

- Izrada zemljovida dio je preventivnih aktivnosti koje pridonose povećanju sigurnosti kretanja i boljoj komunikaciji među dionicima koji sudjeluju u akcijama pretrage terena i spašavanja unesrećenih. Za bazu podataka, uz tiskane zemljovide važni su i oni digitalni jer se mogu ažurirati u realnom vremenu.

Ustrojeno 25 stanica HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja volonterska je udruga osnovana 1950. godine u cilju sprječavanja nesreća i organiziranja akcija traganja i spašavanja.

- Izravna smo podrška ekipama Zavoda za hitnu medicinu na područjima kojima ne mogu pristupiti, kazao je Luka Dubravica, pročelnik HGSS, Stanice Šibenik. - U Republici Hrvatskoj ustrojeno je dvadeset i pet stanica s ukupno tisuću članova koji volontiraju za opće dobro i djeluju u sklopu Civilne zaštite. Ponosni smo što možemo odgovoriti na sve potrebe hrvatskih i stranih državljana.

Turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka Krka nastao je u suradnji Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Šibenik, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica Šibensko-kninske županije, grada Knina i grada Drniša i Javne ustanove "Nacionalni park Krka". Novi turističko-planinarski zemljovid se može kupiti u suvenirnicama Nacionalnog parka Krka.

Foto

Pokrovitelj priloga:

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini