VIŠE OD 40 SIMPTOMA (PERI)MENOPAUZE

Valunzi, zaboravljivost, nesanica, bolni zglobovi, suha koža i svrbež, česte urinoinfekcije…

| Autor: Duška PALIBRK
Treba održavati i tijelo i duh, ne zanemariti socijalne kontakte (Foto: Pexels)

Treba održavati i tijelo i duh, ne zanemariti socijalne kontakte (Foto: Pexels)


Ovogodišnja tema Svjetskog dana menopauze bila je tzv. moždana magla (brain fog) i poteškoće s pamćenjem u menopauzalnom periodu. Prema riječima ginekologa i subspecijalista humane reprodukcije doc.prim.dr.sc. Ivana Fistonića s Instituta za žensko zdravlje, moždana se magla u menopauzi referira na skupinu simptoma koji se javljaju u vrijeme perimenopauze, uključujući poteškoće s pamćenjem riječi i brojeva, poremećaje u svakodnevnom životu (pogrešno stavljanje predmeta poput ključeva), probleme s koncentracijom (odsutan um, gubitak tijeka misli, rastresenost), poteškoće s prebacivanjem između zadataka, zaboravljanje razloga zašto ste nešto učinili (primjerice, zašto ste ušli u sobu) i zaboravljanje dogovora (sastanaka) i događaja.

Poteškoće s pamćenjem

- Rezultati znanstvenih studija sugeriraju da se sposobnost za pamćenje doista mijenja u menopauzi, tako da su simptomi stvarni - ne samo plod vaše mašte. Moždana magla je normalna i uobičajena u srednjim godinama i može narušiti kvalitetu vašeg života. Ipak, simptomi su obično blagi, a stanje će se poboljšati tijekom vremena, kaže doc. Ivan Fistonić.

Što uzrokuje moždanu maglu?

- Poteškoće s pamćenjem mogu biti uzrokovane porastom i padom razine hormona, osobito estrogena te nekim simptomima menopauze poput valova vrućine, poremećaja spavanja i promjena raspoloženja. Žene su često zabrinute da su problemi s pamćenjem rani simptom Alzheimerove bolesti ili demencije. Međutim, ti su problemi vrlo česti kod žena srednjih godina i obično se popravljaju s vremenom. Sve žene prolaze kroz menopauzu, ali većina žena neće razviti demenciju. Demencija u srednjim godinama vrlo je rijetka, osim ako ne postoji obiteljsko opterećenje za ranu pojavu Alzheimerove bolesti, kaže doc. Fistonić.

Kaže da je hormonska terapija (MHT) najučinkovitiji način liječenja simptoma menopauze, među ostalim, može poboljšati spoznajne sposobnosti. "Istraživanja su pokazala da je MHT sigurna za održavanje kognitivne sposobnosti ako je liječenje započelo rano u menopauzi. Terapija estrogenom je za kognitivnu funkciju sigurna čak i u kasnoj menopauzi. MHT može pomoći kod problema s pamćenjem, ali se ne preporučuje isključivo za tu indikaciju, odnosno žena koja koristi MHT u liječenju valova vrućine, može očekivati usputan efekt - poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Demencija je u srednjim godinama života vrlo rijetka pa žene treba uvjeriti da su problemi s pamćenjem u perimenopauzi vrlo česti i da se s vremenom obično popravljaju, ističe doc. Fistonić.

Dr. Susanna Unsworth, ginekologinja i suradnica brenda Intimina, kaže da postoji više od 40 simptoma povezanih s perimenopauzom i menopauzom. Mit je da su to samo valunzi, ili da žena dok ima menstruaciju, ne može imati simptome menopauze.

"Kao starice"

- Iako se menopauza definira kao prestanak menstruacije, mnoge žene mogu osjetiti simptome tijekom menstruacije. Ovo se stanje naziva perimenopauza i može se pojaviti 10 godina prije stvarne menopauze, a menopauza se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Oko 1 od 100 žena mlađih od 40 godina prolazi kroz menopauzu. Nažalost, susrela sam mnoge žene kojima je rečeno da su premlade za menopauzu i stoga nisu dobile potrebnu pomoć. Drugo, vaginalni simptomi mogu biti izrazito iscrpljujući te ih mnoge žene podnose bez traženja pomoći. Međutim, vrlo učinkovite lokalne hormonske terapije sigurne su za gotovo sve žene. Psihološki simptomi također su česti, ali se mogu pogrešno dijagnosticirati kao problemi mentalnog zdravlja, što znači da se ženama često daju neprikladne terapije poput terapije antidepresivima, za liječenje tjeskobe, lošeg raspoloženja, problema s pamćenjem i slično, navodi dr. Unsworth.

Uz valunge i noćno znojenje, najpoznatije simptome koje, međutim, oko 30 posto žena nema, čest je simptom bol u zglobovima. "Žene ga često pripisuju bolovima u mišićima ili problemima s artritisom, a možda su koristile lijekove protiv bolova poput ibuprofena. Često čujem pacijentice kako se zbog ovih simptoma osjećaju 'kao starice'. Moj prvi pristup je naglasiti važnost tjelovježbe za održavanje zdravlja mišića i kostiju, posebno treninzi s utezima. Također preporučujem zdravu prehranu i unos proteina, kao i vitamina D. Nekim ženama pomažu dodaci magnezija, a kao i kod većine simptoma menopauze, učinkovita je i hormonalna nadomjesna terapija", kaže doktorica.

Promjene na koži još su jedan simptom koji se zanemaruje, poput suhe kože i svrbeža te formikacije (lat. Formica - mrav), osjećaja gmizanja po koži, za što se preporučuju hidratantne kreme, osobito one koja sadrži mentol, zatim antihistaminici, a vrlo učinkovita je i hormonska terapija, navodi Unsworth. Čest simptom su i ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava ili simptomi cistitisa, što je uglavnom posljedica smanjenja estrogena i njegovog učinka na tkiva oko vagine, mjehura i uretre. Najbolji način za rješavanje ovih problema je korištenje niske doze vaginalnog estrogena, koji je vrlo siguran i vrlo učinkovit, kaže Unsworth.

Žene u menopauzi muči i vaginalna atrofija, suhoća vagine i vaginizam, odnosno nenamjerne kontrakcije mišića oko vagine i perineuma što seks čini bolnim. Za to liječnica propisuje vaginalne dilatatore u kombinaciji sa psihoseksualnom terapijom, a važno je, kaže, liječiti i učinke niskog estrogena, obično korištenjem vaginalnog estrogena.

Hidratantne kreme i lubrikanti

- Kada razina estrogena počne padati oko menopauze, tkivo se stanji i gubi potporu kolagena. Ono blijedi, a proizvodnja prirodnih izlučevina i mliječne kiseline se smanjuje, što omogućuje povećanje nezdravog rasta bakterija. Posljedica je suhoća, svrbež, bolan odnos i povećanje potencijalnih infekcija. Jednostavni tretmani su redovite hidratantne kreme za rodnicu i lubrikanti. Ne preporučujem ispiranje vagine jer ono obično uzrokuju smanjenje "zdravih" bakterija. Vrijeme oko menopauze često utječe na libido, a mnoge žene spominju smanjen libido i poteškoće u postizanju orgazma. Razlozi za to su složeni, s mješavinom psiholoških i fizičkih čimbenika. Druge posljedice menopauze kao što su noćno znojenje, bolovi u zglobovima, promjene raspoloženja, tjeskoba i umor također mogu utjecati na opću dobrobit, uključujući libido, zaključuje dr. Unsworth.

Savjeti za održavanje moždanog zdravlja (Institut za žensko zdravlje)

1. Zdravo srce ide ruku pod ruku sa zdravim mozgom

2. Obavljati redovite preglede - pretilost, visok krvni tlak i dijabetes štetni su za zdravlje mozga

3. Paziti na težinu održavajući indeks tjelesne mase (BMI) u granicama normale (između 18 i 25), a sistoločki krvni tlak neka ne prelazi 120 mm Hg

4. Umanjiti unos škroba, masne i slatke hrane uz puno voća i povrća. Najbolja je tzv. mediteranska dijeta

5. Baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću - dobra kardiovaskularna kondicija smanjuje rizik od demencije

6. Održavati kondiciju s najmanje 150 minuta aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno

7. Zdrav način života uključuje dovoljno sna i odsutnost stresa

8. Prestanak pušenja, alkohol umjereno

9. Zaštita glave od ozljeda i izbjegavanje pasivne inhalacije duhanskog dima i onečišćenog zraka

10. Vježbajte mozak učenjem novih vještina i čitanjem

11. Ostanite socijalno povezani - društveni angažman može poboljšati zdravlje mozga

12. Pronađite načine da budete dio svoje lokalne zajednice i podijelite kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini