AKTIVNA HRVATSKA

TJESKOBA SE MOŽE POBIJEDITI TRENINGOM: Redovnim vježbanjem do unutarnjeg zadovoljstva

| Autor: Glas Istre
Marin Dadić i Patrik Kramarić

Dani prolaze, stresne situacije se gomilaju. Mnogi od nas osjećaju nelagodu i tjeskobu. Sportsko - edukativni projekt Aktivna Hrvatska ovog vas tjedna savjetuju kako pobijediti upravo te osjećaje. Trener Patrik Kramarić nas uz vodstvo predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića vodi kroz trening koji će nas dobro oraspoložiti.  

Period u kojem se nalazimo ispunjen je situacijama zbog kojih smo pod stalnim stresom, napetosti i shodno tome u takvim trenutcima osjećamo se tjeskobno i depresivno.

Pretjerana izlaganja takvim osjećajima ostavljaju traga na nama i zato je važno pokušati naprosto manipulirati s njima i eventualno ih pokušati minimizirati. Izvrsna metoda liječenja depresivnih i tjeskobnih stanja je tjelesna aktivnost koja ne mora biti niti teška niti naporna.

"Jednostavnim vježbama koje ponekad rješavaju složene probleme možemo pozitivno djelovati na čitav niz procesa u organizmu koje direktno donose zdravlje, unutarnje zadovoljstvo ili jednom riječju sreću. Jedan od tih sustava čije procese želimo potaknuti je hormonalni sustav. Onaj dobar osjećaj koji svi imamo kada napravimo dobar trening zapisan je svima u nekim našim moždanim matricama, pa onda je i logično da ga u što većoj količini vremena pokušavamo  ponovno izazivati i zapisivati. Podloga ovih dobrih osjećaja leži u lučenju svih onih "hormona sreće" tijekom i nakon treninga koji dobro utječu na raspoloženje. Važno je i reći da kontinuiranom tjelesnom aktivnošću pozitivno djelujemo na kompletan hormonalni sustav i direktno time imamo puno dobrih efekata a možda i najvažniji od njih su- povećanje sreće i zadovoljstva!“, ističe Marin Dadić.

Razmišljate li o navedenim činjenicama jasno vam je i da u najtežim životnim trenutcima trebate imati vremena za sebe odnosno za svoje mentalno i tjelesno zdravlje jer ono je često pokretač svega.

Možda vam je u ovakvim trenucima tjelesna aktivnost zadnje o čemu razmišljate, međutim svakodnevni minimalni izdvojeni trud od 20-ak minuta može imati odlične benefite kako na tjelesni tako i na mentalni sustav.

Tim Aktivne Hrvatske donosi vam zanimljiv trening iza kojeg ne trebaju nikakvi posebni rekviziti. Sastoji se od niza jednostavnih vježbi koje mogu izvoditi djeca ali i osobe starije životne dobi, a koji će nam sigurno dobro doći za vrijeme dok smo kod kuće.

JUMPING JACK

Trening

Trening

Trening

Izvodite skokove tako da naizmjenično širite i skupljate noge i ruke te ovaj dinamički pokret kontinuirano ponavljajte. Ovu Vježbu izvodite 30 ponavljanja kroz 3 serije.

KRATKI TRBUŠNJAK

Trening

Iz ležanja na leđima podižite gornji dio kralježnice od podloge i izvodite pokret kratkog trbušnjaka. Tijekom izvedbe važno je da je donji dio kralježnice stabilno na podlozi te da vježbu izvodite u umjerenom tempu. Kratki trbušnjak ponovite 20 ponavljanja kroz 2 serije.

BOČNI IZDRŽAJ S KUKOVIMA GORE DOLJE

Trening

Trening

Iz pozicije bočnog izdržaja na laktu podižite i spuštajte kukove od podloge prema dolje. Tijekom izvedbe vježbe zadržite kralježnicu u neutralnom položaju uz aktivne mišiće trupa i kralježnice. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka strana kroz 2 serije.

JEDNONOŽNI MALI MOST

Trening

Trening

Iz pozicije ležanja na leđima savijenih koljena pod 90 stupnjeva pružite jednu nogu naprijed i potisnite kukove prema gore. Tijekom izvedbe vježbe cijelo vrijeme imajte aktivne mišiće trupa. Vježbu ponovite 8 ponavljanja svaka noga kroz 2 serije.

ČUČANJ U ISKORAKU

Trening

Trening

U poziciji iskoraka spustite se prema dolje, prilikom spuštanja nemojte dozvoliti da vam koljeno odlazi prema unutra te ispred prstiju stopala. Vježbu ponovite 5 ponavljanja svaka noga kroz 3 serije.

PENJAČ

Trening

Trening

U poziciji upora na pruženim rukama naizmjenično povlačite jedno pa drugo koljeno prema prsima. Ovisno o razini treniranosti vježbu možete izvoditi u brzom, umjerenom i sporom tempu. Tijekom izvedbe važno je da vam kukovi ne propadaju prema podlozi te da je kralježnica u neutralnom i prirodnom položaju. Vježbu ponavljajte 20 puta svako koljeno na prsa kroz 3 serije


ČUČANJ SKOK

Trening

Trening

Iz polučučnja lagano skočite prema gore i doskočite u istu poziciju, navedeni pokret izvodite kontinuirano. Važno je da prilikom skoka i doskoka koljena ne odlaze prema unutra te da mekano doskačete. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 2 serije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater