VJEŽBANJE KAO IMPERATIV

Tjelovježba za zdravlje i ljepotu: Provjerite koji su najbolji sportovi za one starije od 50

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Stručnjaci ističu kako redoviti program vježbanja itekako pomaže da ostanemo duže mladima i u estetskom i u mentalnom smislu

Poznato je da je, kako bi kroz vrijeme održali naše tijelo zdravim, stalna fizička aktivnost i više nego li nužna. Koliko god imali godina. Stručnjaci ističu kako redoviti program vježbanja itekako pomaže da ostanemo duže mladima i u estetskom i u mentalnom smislu, a da se ne govori u kolikoj mjeri fizički aktivan život pomaže u poboljšanju sna i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, problema s tlakom, pretilošću i nizu drugih bolesti.

Istraživanje koje su proveli istraživači Nacionalnog centra za borbu protiv karcinoma u Bethesdi, SAD-u, je, pored svega ostalog, pokazalo i kako je početak bavljenja sportom čak i u starijoj dobi, a posebice u razdoblju od 40 do 60 godina, imalo za posljedicu smanjenje rizika od prerane smrti u jednakoj mjeri kao i kod sportaša. Čak i ako ste dugo bili neaktivni i prakticirali sjedalački način života, nikad nije kasno da fizički postanete aktivni.

Posebice što danas postoji niz programa »po mjeri« koje su razvili profesionalni treneri, a koji su u mogućnosti prilagoditi i razviti specifične vježbe na temelju osobnih potreba pojedinaca. No, bez obzira na to, postoje sportovi i sportske discipline koje su se više od drugih pokazali efikasnim za sve one koji su prešli prag od pedeset godina, te koji žele svoj mišićni tonus održati maksimalno visokim, učvrstiti svoje tijelo i ostati fleksibilni. Donosimo vam pet naboljih sportova ukoliko spadate u kategoriju »iznad 50« s kojima možete postići sve prethodno navedeno:

Oduvijek se smatralo idealnim sportom i nije bez razloga smatrano ponajboljom aktivnošću za sve one koji pate od problema artritisa. Aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kralježnicu. Plivanje se posebice smatra idealnom fizičkom aktivnošću za sve starije od pedeset godina jer se radi o kompletnoj aktivnosti koja pokreće sve udove, jača srce, utječe na snižavanje povećanog krvnog tlaka, povećava kapacitet pluća, pomaže u gubitku kilograma, te donosi opću dobrobit za vaš organizam. Pritom, kad kažemo plivanje, ne mislimo na obično »bućkanje« u bazenu ili u moru, već na pravu fizičku aktivnost s promjenama ritma kako bi bolje stimulirali metabolizam i ojačali mišićnu strukturu.

Plivanje, rjelovježba, vježbanje, zdrav žiot / Foto Pixabay

2. Tai chi

Kineska borilačka vještina koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima kako bi se pokrenula unutrašnja energija »Chi«. Iz tog razloga u svijetu je postao popularan kao masovni oblik rekreacije i vježbe za postizanje dugovječnosti. Taoistički mudraci zovu ga »Eliksir mladosti«. Vještina koja je dobra kako za tijelo tako i za um, a posebice je dobra za održavanje ravnoteže, a što se obično gubi kako postajemo sve stariji i stariji.

Tai chi, tjelovježba, vježbanje, zdrav život / Foto Pixabay

3. Dizanje utega

Redovito »angažiranje« mišića, čak i s laganim utezima, nužno je ukoliko mišićnu strukturu želimo održati snažnom. Vježbanje u koje je uključeno i dizanje utega pomoći će nam i u održavanje željene tjelesne težine jer pomaže u sagorijevanju masnoća. Idealno je s njime započeti uz pomoć osobnog trenera kako bi bili sigurni da to činimo ispravno. Nakon 40-te godine naše tijelo počinje gubiti tonus i elastičnost, a upravo je vježbanje sa utezima izvrsno za stimuliranje mišićnog tkiva. Pored toga, ima pozitivan efekt na proizvodnju testosterona kako kod muškaraca tako i kod žena. Nije za zanemariti kako i činjenica da »postajemo jači« ima pozitivan utjecaj na aktivnosti i osobne odnose izvan teretane, te kako izvrsno djeluje i na porast našeg samopoštovanja.

Dizanje utega, tjelovježba, vježbanje, zdrav život / Foto Pixabay

4. Bicikliranje

Vožnja bicikle je »lijek za sve« u bilo kojoj dobi! U specifičnom slučaju, kod osoba iznad pedeset godina, okretanje pedala bicikla umanjuje pritisak na zglobove, a koji su na taj način manje opterećeni, a istovremeno se jačaju. To je i odličan oblik aerobne tjelovježbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno djeluje i na krvožilni sustav. Potiče i izlučivanje endorfina, poznatog hormona sreće, pa se poboljšava i raspoloženje. Pozitivno djeluje i na povećanje gustoće kostiju što je izuzetno važno zbog rizika od osteoporoze. Međutim, s obzirom da je manje kompletna aktivnost od plivanja, bilo bi dobro bicikliranje kombinirati s nekom drugom aktivnošću poput brzog hoda.

Bicikliranje, bicikl, tjelovježba, vježbanje, zdrav život / Foto Pixabay

Tjelovježba, vježbanje, zdrav život

5. Brzi hod

Jednostavno, ali efikasno! Svakodnevno brzo hodanje pomaže da ostanete u dobroj fizičkoj formi, jača kosti, drži pod kontrolom krvni tlak i poboljšava kardiovaskularno zdravlje vašeg organizma. Stručnjaci ističu kako svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 do 40 minuta koristi održavanju dobre mišićne strukture, te istovremeno usporava degeneraciju zglobova. Posebice ojačava koljena, kao i gležnjeve. Pritom, također ističu, i kako je vrlo bitno odabrati ispravnu obuću za hodanje, kao i uloške za obuću u slučaju da imate određenih problema sa stopalima.

brzi hod, hodanje, tjelovježba, vježbanje, zdrav život / Foto Pixabay

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini