AKO STE PRETJERALI...

Popili ste koju više tijekom novogodišnjeg slavlja? EVO NEKOLIKO PROKUŠANIH RJEŠENJA ZA MAMURLUK

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Konzumiranje alkohola, osobito previše, može biti popraćeno raznim nuspojavama. Najčešći je mamurluk, sa simptomima koji uključuju umor, glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, žeđ i osjetljivost na svjetlo ili zvuk. Kako biste lakše preboljeli mamurluk, Healthline donosi nekoliko trikova.

Pojedite dobar doručak

Obilni doručak jedan je od najpoznatijih lijekova za mamurluk. Jedan od razloga je taj što dobar doručak može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Iako niske razine šećera u krvi nisu nužno uzrok mamurluka, često su povezane s njim. Nizak šećer u krvi također može doprinijeti nekim simptomima mamurluka, kao što su mučnina, umor i slabost .

Osim što pomaže u smanjenju određenih simptoma mamurluka, zdrav doručak može osigurati važne vitamine i minerale, koji se mogu iscrpiti prekomjernim unosom alkohola.

Dobar san

Alkohol može uzrokovati poremećaje spavanja i može biti povezan sa smanjenom kvalitetom i trajanjem sna kod nekih pojedinaca. Iako male do umjerene količine alkohola u početku mogu potaknuti san, studije pokazuju da veće količine i kronična uporaba mogu u konačnici poremetiti obrasce spavanja. Iako nedostatak sna ne uzrokuje mamurluk, može ga pogoršati.

Umor, glavobolja i razdražljivost simptomi su mamurluka koji se mogu pogoršati nedostatkom sna. Dobar san i dopuštanje vašem tijelu da se oporavi može pomoći u ublažavanju simptoma i učiniti mamurluk podnošljivijim.

Ostanite hidrirani

Konzumacija alkohola može dovesti do dehidracije na nekoliko različitih načina. Prvo, alkohol ima diuretski učinak. To znači da povećava proizvodnju urina, što dovodi do gubitka tekućine i elektrolita koji su potrebni za normalno funkcioniranje. Drugo, prekomjerne količine alkohola mogu uzrokovati povraćanje, što dovodi do još daljnjeg gubitka tekućine i elektrolita.

Iako dehidracija nije jedini uzrok mamurluka, ona pridonosi mnogim njegovim simptomima, kao što su povećana žeđ, umor, glavobolja i vrtoglavica. Povećanje unosa vode može pomoći ublažiti neke simptome mamurluka, pa čak i spriječiti ih u potpunosti.

Pokušajte uzeti neke od ovih dodataka

Iako su istraživanja ograničena, neke studije su otkrile da određeni dodaci prehrani mogu ublažiti simptome mamurluka. Ispod je nekoliko dodataka za koje je istražena njihova sposobnost smanjenja simptoma mamurluka:

Đumbir: Jedno istraživanje pokazalo je da kombiniranje đumbira sa smeđim šećerom i ekstraktom mandarine poboljšava nekoliko simptoma mamurluka, uključujući mučninu, povraćanje i proljev.

Ulje boražine: Jedna studija proučavala je učinkovitost dodatka koji sadrži ulje boražine i ulje dobiveno iz sjemenki zvjezdanog cvijeta. Studija je pokazala da smanjuje simptome mamurluka kod 88% sudionika.

B vitamini i cink: Studija objavljena u The Journal of Clinical Medicine procijenila je dijetu 24 sata prije i nakon prekomjernog pijenja te je otkrila da su ljudi čija je hrana i piće konzumirali veće količine cinka i vitamina B imali manje izražen mamurluk, prenosi Večernji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater