OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME

Kronična bolest koja može stvoriti ozbiljne probleme kod žena!

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Tijekom reproduktivnog perioda života svake žene   može doći do ozbiljne kronične bolesti endometrioze. Kod endometrioze dolazi do rasta stanica sluznice maternice i izvan same maternice, a osim bolova, obilnih krvarenja i potpunog izostanka mjesečnice može doći i do dugoročnih posljedica.

Najveća opasnost je kada zbog endometrijskog tkiva menstrualna krv ne može biti izlučena pa može doći do unutarnje krvarenja i infekcije. Glavni krivci za pojavu endometrioze kod žena najčešće su oslabljen imunitet i genetski faktor zbog čega tijelo nije u mogućnosti prilikom mjesečnice odbaciti sve priraslice, kao što se to događa u zdravom tijelu.

Povećan rizik za pojavu endometrioze imaju žene koje nisu rodile, kao i žene s uočenim abnormalnostima maternice, čestim infekcijama i stanjima koja dovode do neredovitog ciklusa, otkriva Mamin kutak.

Kako prepoznati endometriozu?

Dok kod nekih žena endometrioza prolazi bez simptoma ili s vrlo blagim simptomima kao što su bolne mjesečnice, pa se njima ne pridaje dovoljna važnost, dok drugih žena simptomi mogu biti puno izraženiji, pa su mjesečnice neizdrživo bolne, a javlja se i bol prilikom mokrenja i spolnih odnosa i popraćena je probavnim tegobama i kroničnom boli u zdjelici. Jačina simptoma uglavnom ovisi i o tome koliko se endometrijsko tkivo proširilo.

Kod većine žena endometrioza se otkriva prilikom obrade zbog sumnje na neplodnost ili kod redovitih ginekoloških pregleda. Jedini siguran način za potvrditi dijagnozu jest laparoskopsko uzimanje uzorka uočenih lezija i njihova patohistološka analiza.

Liječenje endometrioze

Tijek liječenja endometrioze uvelike ovisi i o količini endometrijskog tkiva, kao i o intenzitetu simptoma. Ako se radi o malo endometrijskog tkiva, ponekad ga je moguće u potpunosti ukloniti već prilikom samog laparoskopskog pregleda. Kod težih slučajeva često je potreban operativni zahvat kako bi se tkivo uklonilo, što nažalost nije trajno rješenje jer se u većini slučajeva endometrijsko tkivo ponovno javlja nakon njegova uklanjanja.

Kako konkretan lijek za ovu bolest ne postoji, osim što određeni kontraceptivi mogu spriječiti rast endometrijskog tkiva, vrlo je važno znati i kako bolest možemo držati pod kontrolom. Naime, promjena životnih navika pokazuje odlične rezultate u kontroli endometrioze, pa tako osim sprječavanja rasta endometrijskog tkiva može doći i do potpunog povlačenja. Prehrana bazirana na ribi, voću i povrću, kao i redovita tjelesna aktivnost znatno poboljšavaju stanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of