OD SADA I U PULI

ANDREA PRENKA O GLAZBOTERAPIJI: Glazbom do zdravlja na kvalitetan način

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Andrea Prenka: Liječenje uz glazbu

Andrea Prenka: Liječenje uz glazbu


Glazbena terapija je profesionalna praksa u kojoj trosmjerni proces između terapeuta, klijenta i glazbe ima središnju ulogu, pri čemu upotreba glazbe pruža klijentima sigurno okruženje, u kojem se mogu susresti sa svojim problemom, izraziti ga, preobraziti i izliječiti

Nakon što smo pisali o rodom Galižanki Nicoletti Valente koja se u Španjolskoj bavi glazboterapijom, javila nam se mlada Puljanka Andrea Prenka, mag. mus. Glazbene pedagogije i glazbena terapeutkinja, koja je netom na Velom Vrhu otvorila obrt glazbene terapije artON, čija je glavna djelatnost glazbena terapija, a vizija toga je ponuda, upoznavanje i širenje glazbene terapije u Istri i šire.

Profesionalna praksa

- Glazbena terapija je profesionalna praksa u kojoj trosmjerni proces između terapeuta, klijenta i glazbe ima središnju ulogu, pri čemu upotreba glazbe pruža klijentima sigurno okruženje, u kojem se mogu susresti sa svojim problemom, izraziti ga, preobraziti i izliječiti, a svaka je terapija jedinstveno osmišljena prema individualnim potrebama klijenata, veli Prenka.

Ističe da je pred kraj studija Glazbene pedagogije u Puli dobila želju da se bavi glazbenom terapijom, i krenula je put Slovenije i Kranja gdje je studirala tri godine.

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Puli 2016. godine, Smjer glazbena pedagogija, te paralelno 2014. godine upisuje studij Instituta Knoll, za glazbenu terapiju i superviziju (Slovenija), koji završava u srpnju 2019. godine na temu "Dizajn sobe za glazbenu terapiju i odabir instrumenata".

U spomenutom radu bavi se teorijskim i empiričkim dijelom dizajna sobe za glazbenu terapiju i odabirom instrumenata za određenu skupinu klijenata, točnije za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima, te za osobe s cerebralnom paralizom.

Za bebe i starije

- Nakon što sam diplomirala, uz mjere poticanja samozapošljavanja krenula sam u taj projekt. Za sada sam još u počecima rada, a glazbena terapija potrebna je i korisna kako bebama od par mjeseci tako i starim osobama, onima u terminalnoj fazi. Radila sam i na projektu u Vili Mariji s osobama koje boluju od šizofrenije i drugih bolesti, za svaku osobu postoji terapija, glazba koja će mu pomoći da se izrazi. Tu se služim aktivnom improvizacijom. Stariji ljudi obično vole pjevati nešto što ih podsjeća na mladost. Između terapeuta i klijenta postoji međusobno razumijevanje, slušanje i siguran prostor, gdje je dopušteno izraziti se na autentičan način, veli Prenka.

Izražavanje emocija

Dobrobiti glazboterapije odnose se na poboljšanje socijalnih vještina, izražavanje emocija, jačanje samopouzdanja, poboljšanje finih i grubih motoričkih vještina, olakšavanje opuštanja, jačanje mehanizma suočavanja s gubitkom i poboljšanje pažnje, kako je navela Prenka.

Ističe i da je dobila veliku pomoć od Nicolette Valente, koja joj je bila nekada susjeda u Galižani i pomogla joj je i savjetovala koje instrumente nabaviti. Zahvalna je i obrtu Studio11 koji je napravo vizualni identitet.

Glazbena terapija provodi se individualno, ali i skupno, a grupe bi trebale, veli Prenka, imati najviše četiri do pet osoba.

Navodi važnost takve vrste terapije za sve uzraste i sve probleme, ne samo bolesti, uz gotovo pa čarobnu ulogu glazbe.

Tijekom studija imala je praksu s različitim skupinama klijenata: Pedijatrijska klinika, onkološki odjel, Ljubljana; Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, Vila Maria, Dom za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima.

Terapija se provodi i za ciljane skupine, od teškoća u razvoju, psihičkih bolesnika i drugih.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti na mail info@arton.hr ili putem Facebooka, a uskoro će biti dostupna i web-stranica www.glazbenaterapija.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini