savjeti za jesen i zimu

Kako nadoknaditi vitamin D kada nema sunca

| Autor: M. Č.
(Foto Pexeles)

(Foto Pexeles)


Uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime

Kako dani postaju sve kraći, tako mnogi osjećaju posljedice smanjenog izlaganja prirodnoj svjetlosti.

Vitamin D među prvima padne ispod optimalne razine jer ga tijelo najvećim dijelom stvara upravo zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. Manjak može uzrokovati umor, lošije raspoloženje pa čak i oslabiti imunitet.

Dobra vijest je da se uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime. Evo i kako:

Suncxanje, sunce, vitamin d, priroda, UnsplashSuncxanje, sunce, vitamin d, priroda, Unsplash

1. Jedite više masne ribe

Iako je vitamin D teško dobiti samo hranom, masna riba je najbolji prirodni izvor. Losos i skuša već u jednoj porciji mogu zadovoljiti gotovo cijeli dnevni unos.

Tu su i tuna, pastrva, haringa ili sardine, koje također sadrže značajne količine.

Uvrstite ribu u jelovnik barem nekoliko puta tjedno – ne samo zbog vitamina D, već i zbog omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje srca.

2. Izađite na sunce – barem nakratko

Tijelo ne može proizvoditi vitamin D kroz staklo, slojeve odjeće ili kremu sa zaštitnim faktorom.

Čak i tijekom hladnih dana, kratko izlaganje suncu može biti korisno.

Već 10–20 minuta na otvorenom, u razdoblju između 10 i 16 sati, dovoljno je da koža potakne stvaranje vitamina D.

Iskoristite pauzu za šetnju ili laganu fizičku aktivnost – tako ćete dodatno poboljšati raspoloženje i energiju.

3. Uključite gljive u obroke

Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, posebno ako su rasle izložene UV svjetlu.

Pola šalice svježih gljiva može zadovoljiti značajan dio dnevnih potreba.

Možete ih dodati u omlete, rižota, tjestenine ili jednostavno ispeći u pećnici uz sezonsko povrće. Posebno dobra kombinacija je losos s pečenim gljivama – dvostruki izvor vitamina D na jednom tanjuru.

4. Birajte obogaćene namirnice

Kada sunce i riba nisu dovoljni, u pomoć priskaču namirnice obogaćene vitaminom D.

Najčešće se radi o mlijeku i biljnim napitcima, žitaricama, jogurtu, pa čak i nekim sirevima ili margarinima. Provjerite deklaracije i potražite oznaku da je proizvod obogaćen.

Male zamjene – poput obogaćenog mlijeka u kavi ili smoothieju – mogu napraviti veliku razliku

Hrana, prehrana, dijeta, brojanje kalorija, zdrava hrana, foto PexelsHrana, prehrana, dijeta, brojanje kalorija, zdrava hrana, foto Pexels

5. Dodajte još jedno jaje za doručak

Žumanjak sadrži vitamin D, iako u manjim količinama nego riba ili obogaćene namirnice.

Ako obično pojedete jedno jaje, dodajte još jedno i time ćete blago povećati unos. Neka jaja s farmi ili posebnih brendova sadrže i više vitamina D jer kokoši dobivaju obogaćenu hranu.

Kajgana s malo sira i mlijeka, uz čašu soka obogaćenog vitaminom D, može biti odličan način da dan započne s dozom energije.

Manjak vitamina D uobičajen je problem tijekom jeseni i zime, ali ne mora se pretvoriti u zdravstveni rizik.

Kombinacijom kratkog boravka na suncu, pametnog odabira namirnica i povremenih obogaćenih proizvoda, moguće je održati razinu ovog važnog nutrijenta i ostati puni energije tijekom cijele sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama