Kad kažemo "salmonela", najčešće mislimo na infekciju bakterijom Salmonella koja izaziva proljev i bolove u trbuhu (gastroenteritis). To je najčešći oblik bakterijskog trovanja hranom.
Ilustracija (Pexels)
Salmonela, odnosno salmoneloza, infekcija je uzrokovana bakterijama Salmonella koja izaziva proljev, povišenu temperaturu i bolove u trbuhu.
Kad kažemo "salmonela", najčešće mislimo na infekciju bakterijom Salmonella koja izaziva proljev i bolove u trbuhu (gastroenteritis). To je najčešći oblik bakterijskog trovanja hranom.
Stručni naziv za ovu infekciju je "salmoneloza", kako bi se razlikovala od drugih bolesti koje mogu nastati zbog različitih sojeva bakterije Salmonella, poput trbušnog tifusa.
Trovanje salmonelom je često, ali obično nije ozbiljno. Ključ je u unosu tekućine i mirovanju. Ako se ne osjećate bolje nakon nekoliko dana, obavezno se javite liječniku – osobito ako imate povećan rizik od komplikacija.
"Infekcije salmonelom redovito viđamo u hitnim službama kao posljedicu konzumacije kontaminirane hrane, ali i prilikom povremenih većih izbijanja, kao što su ova najnovija s rajčicama i krastavcima", kaže dr. Arjun Venkateš, šef hitne medicine na Medicinskom fakultetu Yale. "Zato su mjere javnog zdravstva ključne za zaštitu ljudi, bilo da jedu u restoranima ili kupuju u trgovinama", piše Eatthis.com, a prenosi danas.rs.
Do infekcije dolazi kada dovoljan broj bakterija preživi kiselinu u želucu i savlada imunološki sustav. Salmonela tada napada i oštećuje stanice koje oblažu crijeva, što otežava apsorpciju vode – i zato nastaje proljev, često praćen grčevima u trbuhu.
Svatko se može zaraziti, ali neke osobe imaju veći rizik:
Salmonela je jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom. Samo u SAD-u godišnje se zabilježi više od milijun slučajeva, s oko 26.500 hospitalizacija i oko 420 smrtnih slučajeva.
Epidemije mogu nastati zbog kontaminirane hrane, najčešće:
Zaražene životinje koje su bile izvor epidemija uključuju: kornjače, guštere, kokoši, ježeve, zamorce.
Simptomi se obično javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja bakteriji i najčešće pogađaju probavni sustav:
Povraćanje nije obavezno – najčešći simptomi su proljev i temperatura. Stolica je obično tekuća i česta, a može sadržavati i krv, navodi Cleveland klinika, a prenosi N1.
Salmonela ulazi u organizam kroz usta – najčešće putem:
Da, salmonela je zarazna – možete je prenijeti drugim osobama ili je dobiti od zaražene osobe ili životinje. Ako ne perete ruke nakon WC-a ili kontakta sa zaraženima, možete širiti bakteriju na predmete i hranu.
Liječnik će vas pitati za simptome i uzeti uzorak za analizu:
U većini slučajeva salmonela se ne liječi antibioticima, jer se organizam sam uspješno bori protiv infekcije. Ipak, u težim slučajevima, liječnik može propisati antibiotike.
Najvažnije je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. U ozbiljnijim slučajevima, potrebna je hospitalizacija i infuzija.
Za odrasle, mogu pomoći lijekovi protiv proljeva.
Simptomi traju 4 do 7 dana, ali ako se ne osjećate bolje nakon 3 dana, obavezno se obratite liječniku.
U rijetkim slučajevima, salmonela može biti smrtonosna, osobito ako izazove sepsu.
Odmah se javite liječniku ili otiđite u hitnu službu ako imate: