Dugoročni učinci

Koristi smanjenog unosa soli mogle bi za vaše zdravlje biti ogromne

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ilustracija (Foto: Pixabay)


Smanjenje unosa soli vrlo je važno jer uzimanje previše može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Ako ste navikli koristiti sol, manje slana hrana može vam se isprva činiti dosadnom, ali vaši se okusni pupoljci mogu prilagoditi u roku od nekoliko tjedana.

Korištenje zamjene za sol tijekom kuhanja povezano je s nižim rizikom od rane smrti od bilo kojeg uzroka ili kardiovaskularne bolesti, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Internal Medicine.

Autori su otkrili da je nadomjestak soli povezan sa smanjenjem natrija u mokraći i krvnog tlaka, što je učinak sličan učinku lijekova za krvni tlak, a to bi moglo objasniti manji rizik od smrti.

Smanjite unos soli

Idealna dnevna granica natrija koju je postavila Američka udruga za srce je 1.500 miligrama dnevno za većinu odraslih osoba, osobito onih s visokim krvnim tlakom, a ne više od 2.300 miligrama dnevno.

Ako većina vašeg unosa dolazi iz pakirane hrane ili restorana, vaš je unos natrija vjerojatno previsok.

Postoje neki fizički znakovi koji mogu ukazivati na to da jedete previše natrija, poput nadutosti, umora, visokog krvnog tlaka, pojačane žeđi i/ili mokrenja.

Kada kupujete pakiranu hranu, provjerite sadržaj natrija na etiketama. Neka hrana može sadržavati više natrija nego što mislite, poput mesa ili žitarica.

Osim što ćete smanjiti unos soli tako što ćete je jednostavno izbaciti iz kuhinje, možete pokušati kupiti zamjene za sol sličnog sastava ili koristiti druge začine kao nadomjestak soli kako biste svojoj hrani dali više okusa.

Istraživači su svjesni da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdilo je li zamjena soli sigurna za pacijente "osjetljive na manipulaciju mikronutrijentima", uključujući one osjetljive na kalij, kao što su ljudi sa zatajenjem bubrega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter