SLUŠAJTE SVOJE TIJELO

Ako primjećujete neki od ovih 8 znakova, onda ste mentalno iscrpljeni

| Autor: Sanda Milanković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Osjećate li se ikada kao da ste živi, ali da ne živite?

Kada vam život postane jedan veliki ciklus koji se ponavlja, ili se osjećate kao da ste upali u rutinu i vrtite se u krug, vjerojatno ne uspijevate prepoznati kada postajete emocionalno i mentalno iscrpljeni.

Umjesto toga, možete se osjećati nervozno, pod pritiskom da morate obaviti puno toga u kratkom vremenu ili ste jednostavno jako zauzeti.

Mnogo vremena ne znamo kako se vratiti u normalu, a kamoli prepoznati da klizimo niz strmu padinu.

Evo osam znakova da ste možda psihički iscrpljeni.

1. Lako se razdražite

Možda to ne primjećujete, ali… svaki put kad vam netko priđe zbog nečega, iznervirate se. Ako vam nešto ne ide od ruke, osjećate se uzrujano. Ponekad je čak i to što morate biti negdje dovoljno da vas učini frustriranim prije nego što uopće stignete tamo gdje trebate.

2. Imate problema sa spavanjem

Možda vam trebaju sati da zaspite unatoč tome što ste potpuno iscrpljeni. Također, možete imati nemiran san s čestim razdobljima u kojima se budite ili vrtite i okrećete. Manjak sna je rezultat toga što je vaš um još uvijek u pokretu sa svime što imate na tanjuru.

3. Manjak motivacije oko svega

Budući da ste na emocionalnom “hrčkovom kotaču” u kojem osjećate potrebu da samo idete i idete, ne shvaćate da ste se odrekli nekih svojih strasti ili hobija. Primjerice, kada konačno dobijete malo slobodnog vremena, ali jednostavno ne želite raditi ništa. Čak niti ono što vam je donedavno predstavljalo izvor zabave ili opuštanja.

4. Imate probavne smetnje

Mogli biste osjećati tupu bol u trbuhu, gubitak apetita ili čak stalni osjećaj žgaravice, zatvor ili refluks kiseline. Sve navedeno znakovi su emocionalnog stresa s kojim se treba nositi prije nego što dovede do daljnjih komplikacija.

5. Nemate strpljenja za druge

Jeste li primijetili da ste izrazito oštri s kolegama? Ili da ne možete ni zamisliti razgovor s ljudima s kojima živite kad dođete kući na kraju dana? Ovo je još jedan veliki znak da vam je potreban mentalni odmor da razbistrite glavu.

6. Doživljavate tjeskobu ili napadaje panike

Možda vam čak i ne mora biti dijagnosticirana tjeskoba da biste imali napade panike i tjeskobe. Ali, oni će se sigurno dogoditi kada na svoja pleća nagomilate više emocionalnog stresa bez ikakvog olakšanja. Također, možete biti previše zaposleni da biste uopće primijetili taj višak emocionalnog stresa koji će se kad-tad manifestirati kroz tjeskobu.

7. Osjećate se odvojeno od života koji živite

Osjećate li se ikada kao da ste živi, ??ali ne živite? Kao da ste tamo, ali ne doživljavate ništa niti se osjećate uključeni jer ste previše zauzeti rješavanjem drugih stvari. Osjećaj prisutnosti u životu jedan je od najboljih načina da pomognete svom mentalnom zdravlju. S druge strane, osjećaj odvojenosti znak je da ste pod prevelikim emocionalnim pritiskom.

8. Osjećate se prazno

Ako ste morali odabrati emociju s kojom ćete se identificirati, ali imate poteškoća s odabirom, ovo je veliki znak. Niste baš sretni, a niste ni tužni. Vi ste samo “onako”.  A to nije način kako se netko treba osjećati.

Ako se povezujete s najmanje šest od ovih znakova, postoji velika vjerojatnost da ste emocionalno i mentalno iscrpljeni.

Priuštite si odmor, čak i ako to znači bolovanje ili odbijanje poziva drugih.

Odvojite to vrijeme za stvari u kojima uživate ili se opustite sami i saberite svoje misli. Također, možete razgovarati s bliskim prijateljem ili članom obitelji kojem možete vjerovati o tome što vas muči. Ukoliko je potrebno, nemojte se ustručavati niti potražiti stručniju pomoć.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini