za ušuškavanje

Ako patite od nesanice, razmislite o ovim grickalicama prije spavanja

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Sve više ljudi suočava se s poteškoćama u uspavljivanju, nekvalitetnim snom i nesanicom. Razlozi za ovu sve rašireniju nelagodu mogu se pronaći u više čimbenika.

Stres, loše prehrambene navike, zlouporaba kofeina i alkohola, pušenje, pretjerano korištenje elektroničkih uređaja (osobito navečer) pridonose pogoršanju kvalitete našeg sna.

Prije nego što pribjegnete brojnim lijekovima protiv poremećaja spavanja, koji obećavaju miran odmor poput dječjeg, ali dugoročno mogu izazvati ovisnost, postoje prirodni lijekovi kojima možete poboljšati kvalitetu sna.

Grickalice koje potiču dobar san

Dobar odmor počinje zdravim prehrambenim navikama, a osim pridržavanja uravnotežene i zdrave prehrane, izbjegavanja prekasnog večernjeg obroka ili večernjeg prejedanja, postoje kategorije namirnica koje nam, zbog svog sastava, mogu pomoći da bolje spavamo.

Evo ih:

  • uljane sjemenke i sušeno voće: zahvaljujući visokim razinama cinka i magnezija (za oboje je poznato da se bore protiv problema sa spavanjem), mogu vam pomoći da se oslobodite stresa i bolje spavate
  • riža (bolje integralna) ili zob: ove žitarice vam omogućuju povećanje razine triptofana, prekursora serotonina (hormona važnog za aktiviranje opuštanja i poticanje kvalitetnog odmora)
  • voće kao što su banane, kivi, trešnje, avokado: to su namirnice bogate mineralnim solima (magnezij i kalij) koje poboljšavaju raspoloženje i pomažu vam da opustite duh i tijelo
  • ricotta ili mlijeko: čak i mlijeko i derivati ??potiču tjelesnu proizvodnju triptofana, hormona koji vam omogućuje dobar noćni odmor – i, na kraju krajeva, dobra vruća šalica mlijeka prije spavanja također je bio savjet vaših majki ili baka za miran odmor

Koju god hranu odabrali kao saveznika za dobar odmor, važno ju je konzumirati barem pola sata prije spavanja i to u malim porcijama, kako ne biste umorili probavni sustav.

Treba strogo izbjegavati, ako se želite dobro odmoriti, rafinirane žitarice (bogate šećerom i teško probavljive), alkohol (koji ima površinski sedativni učinak, ali otežava jetru tijekom noći), čokoladu i kavu (oboje sadrže kofein i druge stimulanse).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater