drevna vještina

Izvanredne dobrobiti Tai Chija: Drevna vještina je učinkovitija za smanjenje krvnog tlaka od drugih oblika tjelovježbe

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Novo istraživanje otkrilo je da je da je drevna kineska borilačka vještina Tai Chi učinkovitija u smanjenju visokog krvnog tlaka od drugih oblika tjelovježbe poput brzog hodanja ili penjanja stepenicama.

Kineski znanstvenici usporedili su dvije grupe sudionika s visokim krvnim tlakom godinu dana, jednu koja je vježbala Tai Chi, a drugu koja je radila aerobne vježbe.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu JAMA Network Open, kažu da bi njihova otkrića trebala potaknuti zdravstvene savjetnike da promoviraju ovu nježnu borilačku vještinu kako bi spriječili srčane bolesti kod hipertenzivnih osoba.

Istraživači s Kineske akademije medicinskih znanosti uzeli su 342 sudionika s predhipertenzijom – krvnim tlakom nešto višim od normalnog – i podijelili ih u dvije skupine.

Polovica sudionika (prosječne dobi 49) vježbala je Tai Chi, kinesku borilačku vještinu koja se prakticira za samoobranu i zdravlje, tijekom četiri nadzirane sesije svaki tjedan tijekom godine dana.

Druga polovica sudionika izvodila je aerobnu tjelesnu aktivnost, uključujući penjanje uz stepenice, trčanje, brzo hodanje i vožnju bicikla četiri puta tjedno u istom vremenskom razdoblju.

Istraživači su sudionicima mjerili sistolički krvni tlak (SBP) nakon šest mjeseci i na kraju istraživanja.

U obje faze otkrili su značajne razlike u krvnom tlaku dviju skupina.

Na početku, svi su sudionici imali očitanja krvnog tlaka između 120 i 139.

Nakon 12 mjeseci, prosječni krvni tlak Tai Chi skupine pao je za 7,1 bod , dok je onaj u aerobnoj skupini pao za samo 4,61 bod.

Slični rezultati uočeni su i nakon šest mjeseci.

I vrijednosti krvnog tlaka izmjerene tijekom dana i one izmjerene tijekom noćnog sna značajno su smanjene u Tai Chi skupini u usporedbi s njihovim kolegama koji su prakticirali aerobne aktivnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater