omražena vježba?

Evo koliko dugo morate izdržati u planku za postizanje rezultata

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Plank je jednostavna, ali izuzetno učinkovita vježba koja jača mišiće trupa, leđa, ruku i nogu. Držeći tijelo u ravnoj liniji s podlogom, aktiviramo mnoge mišićne skupine istovremeno, što potiče sagorijevanje kalorija i jačanje mišića, piše Index.

Ipak, ispravna tehnika je važna kako bismo mogli vidjeti rezultate. U razgovoru za Index, fitness trener Ian Petrović otkrio je koliko dugo trebamo držati položaj planka te tri najčešće pogreške koje možemo napraviti dok radimo ovu vježbu. 

Ian tvrdi da je idealno vrijeme držanja planka otprilike onoliko koliko možemo izdržati u tom trenutku. "Ako nastavite raditi plank dva do tri puta tjedno, s vremenom ćete moći tu poziciju držati sve dulje i dulje", objasnio je trener. 

Međutim, ako prvi plank možemo držati otprilike 30 sekundi i radimo ga tri puta tjedno po dvije serije, već kroz tri tjedna mogli bismo dostići minutu, što pomaže u ostvarivanju naših fitness ciljeva. Ian objašnjava da rezultate možemo podijeliti na dva dijela - vidljivost trbušnjaka i jačanje mišića trupa.

"Trbušni mišići mogu postati vidljivi tek nakon što se skine sveukupni višak masnog tkiva s tijela. Vježbom plank ne možemo ciljano skidati salo s trbuha. Kalorijski deficit u prehrani bit će pokretač skidanja masnog tkiva, samim time i otkrivanja trbušnjaka", pojasnio je.

Naveo je i tri najčešće pogreške tijekom izvođenja ove vježbe. Prva greška su kriva očekivanja. Ian ističe: "Prva greška je nadanje da će nam ova vježba skinuti salo s trbuha, zatim slijedi razočaranje kad se to ne dogodi, a nakon toga odustajanje." Dakle, važno je biti ustrajan.

Druga greška su opušteni mišići. Ian savjetuje da pri izvedbi planka stisnemo trbušne mišiće. "Trbuh ne smije padati prema dolje", upozorio je.

Posljednja greška su savijene ili polusavijene noge. "Pri izvedbi ove vježbe trebate imati ravne noge, stisnuti guzu i ispružiti nogu u koljenu, čime se stvara napetost mišića", ističe trener.

Dakle, iako je plank učinkovita vježba koja je odlična za postizanje naših fitness rezultata, ključno je pravilno izvoditi vježbu i imati realna očekivanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter