POPIS ZABRANJENIH

Ovih pet namirnica nikad ne biste trebali zamrzavati. Može biti opasno za zdravlje

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Skuhali ste previše juhe? Ne brinite. Možete ju jednostavno zamrznuti u zamrzivaču, a potom odmrznuti i uživati u toplom obroku kad god poželite. U zamrzivaču uvijek ima mjesta i za smrznutu pizzu, sladoled i slične stvari.

Ali nisu sve namirnice prikladne za zamrzavanje.

Saznajte kojih pet namirnica nikako ne smijete stavljati u zamrzivač.

Zelena salata

Zelena salata brzo postaje kašasta kada se zamrzne jer ima visok sadržaj vode. Nakon odmrzavanja gotovo da se više ne može jesti. Ista stvar se događa s lisnatim špinatom. Ali kako špinat obično kuhamo, to onda nije problem.

Jaja 

Sirova jaja se nikada ne smiju zamrzavati. Smrzavanje može uzrokovati pucanje ljuske i bakterije mogu ući. Kuhana jaja možete čuvati u običnom hladnjaku jedan do dva dana. Ali nikada ne biste trebali zamrzavati jaja.

Mliječni proizvodi s visokim udjelom vode

Mliječni proizvodi kao što su jogurt, skuta ili vrhnje imaju visok sadržaj vode i mijenjaju svoju konzistenciju kada se zamrznu. Postaju grudasti i gube kremastost. Ako ove proizvode želite zamrznuti, prethodno ih dobro promiješajte kako biste malo poboljšali konzistenciju. Ipak, mliječne proizvode preporučljivo je koristiti svježe. 

Krumpir

Također je bolje ne zamrzavati krumpir. Nakon odmrzavanja često postane kašast i nema više tako dobar okus. Osim toga, smrzavanje krumpirima često daje neobičan, sladak okus. Prerađeni proizvodi od krumpira kao što su krumpirići ili kroketi mogu se, međutim, zamrznuti bez ikakvih problema. 

Kuhana tjestenina i riža

Kuhana tjestenina i riža smrzavanjem gube konzistenciju i postaju kašaste. Često nakon odmrzavanja te namirnica više nisu jestive. Ako vam je ostalo kuhane tjestenine ili riže, bolje je spremiti u hladnjak i iskoristiti u roku od dva do tri dana.

Zamrzavanje hrane praktičan je način da produljite njenu trajnost, a pritom sačuvate njezinu svježinu i hranjive tvari. Tako postoje neke namirnice koje su posebno prikladne za tu svrhu. Neki od primjera namirnica koje je itekako praktično zamrznuti su meso, riba, kruh, juhe i variva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of