izvor proteina

Dijeta na bazi ribe: dobra je za vas… ali do određene točke!

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Oni koji odluče slijediti prehranu temeljenu na ribi hrane se uglavnom voćem i povrćem, žitaricama i mahunarkama te ribom.

Zapravo, radi se dakle o svojevrsnoj vegetarijanskoj prehrani, s dodatkom ribe.

Predviđeni su standardni dnevni obroci: doručak, ručak, večera + 2 međuobroka, pri čemu se umjesto mesa konzumira riba.

Dopušteno je i voće i povrće, kuhano i sirovo. Jaja i nemasni mliječni proizvodi samo povremeno i u umjerenim količinama.

Dijeta, dakle, koja iskorištava brojna svojstva ribe koja je, podsjetimo, osim što je dragocjen izvor proteina, izvrstan izvor Omega 3 i Omega 6, višestruko nezasićenih masnih kiselina neophodnih za dobrobit organizma.

Nadalje, riba je bogata i mineralima poput kalcija, cinka, fosfora, joda i fluora koji su važni u ponovnom aktiviranju metabolizma.

Koliko kilograma možete izgubiti nakon dijete bazirane na ribi?

Prehrana bazirana na ribi ne mora nužno dovesti do mršavljenja.

Da biste smršavili, morate biti u kalorijskom deficitu i izbjegavati konzumaciju slatkiša, slanih grickalica, zasićenih masnoća i alkoholnih pića.

Prednosti prehrane temeljene na ribi

Općenito, riba ima izvrsna nutritivna svojstva, toliko da dijetetičari preferiraju prehranu koja se temelji na ribi nego pretežito mesnoj prehrani.

Ovakva prehrana donosi brojne dobrobiti:

  • smanjite prisutnost triglicerida u krvi
  • snizite razinu kolesterola u krvi
  • štiti krvne žile od starenja i patologija poput ateroskleroze
  • smanjite rizik od srčanih bolesti
  • razrjeđivanje krvi
  • smanjite rizik od razvoja dijabetesa
  • održavajte optimalnu razinu krvnog tlaka
  • ubrzajte svoj metabolizam
  • držite svoju težinu pod kontrolom
  • smanjite slobodne radikale
  • čuvajte svoje oči i vid zdravim
  • ograničite gubitak kognitivnih funkcija

Prehrana bazirana na ribi i povrću

Dijeta s ribom i povrćem je niskokalorična (maksimalno 1.500 kalorija dnevno) i uključuje minimalnu komponentu ugljikohidrata.

Tijekom 2 tjedna riba se jede svaki dan u svim glavnim obrocima, samo se ponekad zamjenjuje plodovima mora.

Poželjne metode pripremanja su kuhanje, pečenje na žaru i kuhanje na pari.

Tijekom dana, osim vode, možete piti zeleni čaj, biljne dekocije i kompote na bazi voća.

Nakon prvog tjedna prehranu možete nadopuniti povrćem, voćem i malim sendvičem od integralnog brašna.

Na kraju dijete morate se postupno vratiti na “normalnu” prehranu, uvodeći male količine kuhanog nemasnog mesa.

Pridržavajući se ovog režima možete izgubiti do 6 kg težine u 15 dana.

Kontraindikacije

Konzumirana 3-4 puta tjedno, riba je vrlo dobra za vas, ali ako pretjerate, višak može uzrokovati neravnotežu tvari u tijelu do te mjere da može izazvati neželjene posljedice.

S druge strane, sve dijete s jednom hranom, osobito ako traju duže vrijeme, dovode do neravnoteže u prehrani.

Na primjer, pridržavajući se prehrane koja se temelji na ribi, uvelike ograničavate masnoće i ugljikohidrate.

Dugoročno to uzrokuje umor i iscrpljenost.

Nadalje, prekomjeran unos proteina potiče stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama te uvelike opterećuje rad bubrega i endokrinog sustava.

Nadalje, riblja dijeta je kontraindicirana kod sljedećih osoba:

  • s intolerancijom na ribu ili određene vrste ribe
  • tijekom trudnoće zbog vjerojatne prisutnosti žive
  • s oboljenjem jetre
  • ako boluje od bolesti bubrega
  • koji pate od problema gastrointestinalnog trakta

Ističemo da koju god dijetu namjeravate slijediti, uvijek je dobra ideja konzultirati se s liječnikom specijalistom, koji može ukazati na ispravne metode provođenja ove vrste dijete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini