UBLAŽAVA GLAD

Smokva daje vitalni naboj energije, a pomaže i kod kašlja

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Razni metaboliti koji čine smokvu, kao što su fenolni spojevi, flavonoidi, antocijanini imaju značajan antioksidativni kapacitet koji je dragocjen za zdravlje.

Zahvaljujući svojim sastojcima, smokva je dragocjena pomoć u borbi protiv raznih patologija upalne i alergijske prirode.

Djeluje kodinfekcija dišnih putova (kašalj, bronhijalne tegobe, faringitis i laringitis), te pomaže kod alergijske astme i upale želuca i crijeva.

Protuupalna svojstva smokve također se odnose na lokalnu upotrebu: oblog primijenjen na apscese, afte ili prištiće ima očite blagotvorne učinke.

Smokva može djelovati i kao prirodno antibakterijsko sredstvo. Može se koristiti za ispiranje protiv upale desni ili jednostavno za održavanje oralne higijene.

Kašica smokve nanesena na afte olakšava njihovo zacjeljivanje.

Smokve, svježe i sušene, dobar su izvor topivih i netopivih vlakana i kalija, imaju nizak udio natrija i ne sadrže masti, bogate su antioksidansima i djeluju protuupalno.

Uz konzumaciju ovih plodova, kombinacija ovih svojstava stvara prednosti za zdravlje, posebno za zaštitu kardiovaskularnog sustava.

Nadalje, vlakna stvaraju koristan osjećaj sitosti, pomažu ublažiti glad i održavanje pravilne tjelesne težine.

Pomaže i u održavanju normalne razine šećera u krvi i izbjegavanju zatvora.

Vlakna, zajedno s osmotskom ravnotežom koju proizvodi kalij, pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom.

Kontraindikacije i nuspojave smokve

Sadržaj šećera u smokvama je svakako visok, ali ne veći od mnogih drugih vrsta voća poput banana, grožđa, šljiva, manga, klementina, nara i mnogih drugih.

Nisu plodovi koje bi trebalo izbaciti, ali ih treba konzumirati umjereno, osobito kod pretilih ljudi ili onih koji pate od određenih patologija, poput dijabetesa, jer pogoduju povećanju šećera u krvi.

U slučaju uzimanja antimikrobnih lijekova, koji se koriste u borbi protiv ozbiljnih infekcija, savjetuje se konzultirati se s liječnikom prije konzumiranja smokava.

Za one koji pate od kamenaca ili bolesti bubrega ili žučnog mjehura, konzumacija ovih plodova mora se držati pod strogim liječničkim nadzorom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum