PATCH TEST

Imate li alergiju na nikal? Što je to i kako ju prepoznati

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Alergija na nikal je abnormalna reakcija imunološkog sustava nakon kontakta s predmetima koji sadrže ovaj metal ili nakon gutanja hrane koja ga sadrži čak i minimalno.

Osim što ga ima u minimalnoj količini u našem tijelu, nikal je teški metal koji se široko koristi za izradu bižuterije i za izradu mnogih često korištenih predmeta.

Na primjer, kovanice, ključevi, razni radni alati ili kuhinjski pribor, ali može biti prisutan i u proizvodima za uljepšavanje i osobnu higijenu.

Sadrži ga i brojna hrana: posebno voće i povrće, zbog koncentracije metala u tlu. Zapravo je široko rasprostranjen u zraku, tlu i biljkama.

Potpuno ga eliminirati iz naših života praktički nije moguće, jer ga ima posvuda. Može se nalaziti čak i u vodi iz slavine, a ponekad i u mineralnim vodama.

Alergija na nikal: simptomi

Simptomi su simptomi alergijskog kontaktnog dermatitisa, koji se pojavljuje otprilike 48 sati nakon izlaganja metalu.

Ovo su neposredni simptomi:

  • dermatitis, u obliku ekcema ili mrlja, a u nekim slučajevima može dovesti do bolnih mjehura
  • svrbež praćen dermatitisom. Također može biti vrlo intenzivan, ali morate izbjegavati češanje kako ne biste oštetili kožu i pogoršali situaciju
  • lokalizirani osip s peckanjem, bolom i oteklinom. To su najteži slučajevi i potrebno je hitno javiti se liječniku kako bi se nastavila terapija lijekovima

U težim slučajevima i, rjeđe, nakon uzimanja velikih količina nikla putem kontaminirane hrane ili vode, gastrointestinalni simptomi kao što su:

  • mučnina, povraćanje, proljev
  • grčevi i bolovi u trbuhu
  • oticanje trbuha
  • gubitak apetita i astenija

S vremenom tipični simptomi alergije mogu postati vrlo neugodni i bolni.

Kako saznati jeste li alergični

Objektivnim pregledom liječnik pomno analizira simptome, ali dijagnostička potvrda uključuje provođenje patch testova koji točno pokazuju na koje skupine tvari i namirnica je pacijent alergičan.

Izvođenje patch testa je bezbolno: flasteri koji sadrže različite tvari stavljaju se na leđa pacijenta. Na taj način se ispituje moguća osjetljivost organizma na metal.

Nakon 2-3 dana flasteri se uklanjaju i liječnik može promatrati lokalne alergijske reakcije na koži i, ako su pozitivni, potvrditi dijagnozu alergije na nikal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of