BRADA, ČELO ILI LEĐA

Znate li zašto prištići nastaju uvijek na istim mjestima?

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prištići su dosadni i nažalost ne nestaju čarobno s izlaskom iz puberteta. Žene često pate od nesavršenosti kože zbog hormonalnih promjena, na primjer, prije menstruacije ili tijekom trudnoće. Ono što mnogi ljudi ne znaju: mjesto na kojem se pojavio prištić otkriva mnogo o uzroku, a time i o vašem vlastitom zdravlju. Ali jeste li ikada primijetili da se često vraćaju na ista mjesta? To može biti zbog sljedećih razloga.

Prištići na čelu koji se ponavljaju

Stalno vam se pojavljuju prištići na čelu? Najjednostavnije, krivac bi mogao biti vaš proizvod za kosu. Lak za kosu, šampon ili pjena mogu biti razlozi zašto se ispod kože stvaraju prištići. Pokušajte promijeniti proizvode i vidite hoće li biti bolje. Ako ima više prištića na čelu, mogući problemi s jetrom ili žučnim mjehurom mogu biti uzrok. To možete sami provjeriti danom detoksikacije jetre, inače će liječnički nalaz razjasniti situaciju.

Prištići u predjelu očiju 

Prištići mogu biti uzrokovani toplinom, pritiskom ili trenjem, zbog čega se često pojavljuju oko očiju. Kod nanošenja sjenila također često koristimo nekoliko kistova kojima možemo češće prelaziti po koži što može dovesti do iritacije. Promijenite malo svoju rutinu šminkanja i vidite hoće li se što promijeniti. Također je važno redovito prati četkice za šminkanje. Ako to ne pomogne, posjetite dermatologa za savjet.

Bubuljice na bradi 

Vjerojatno nekoliko puta dnevno nesvjesno stavljate bradu na ruke kako biste poduprli glavu. Budući da ruke obično nisu uvijek svježe oprane, bakterije se lako mogu prenijeti na kožu, što može uzrokovati prištiće na licu. Doskočite ovom problemu tako da jednostavno stavite maramice za dezinfekciju na stol i njima redovito brišite ruke. Ali hormoni također mogu igrati ulogu kod prištića na bradi.

Ako razina hormona izađe iz ravnoteže, to se često odražava u povećanoj pojavi nečistoća na koži. Posebno je žensko tijelo opetovano podložno prirodnim hormonskim promjenama, primjerice tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze. Ako primijetite da vam prištići na bradi ne prolaze, svakako se savjetujte sa svojim ginekologom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom