savjeti zlata vrijedni

Spavanje s mokrom kosom: Da ili ne?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Vaša je kosa najosjetljivija kada je mokra. Bez obzira na to smatrate li se laganim spavačem ili ne, prevrtat ćete se cijelu noć, što kosu može dodatno oštetiti.

Nažalost, to je vjerojatno najmanji problem kada spavate s mokrom kosom, prenosi Lifesavvy.

Bakterije i gljivice često vole rasti u vlažnom, tamnom okruženju. Upravo takvo okruženje stvarate kada na jastuk legnete moke kose.

Na primjer, ako legnete s mokrom kosom i spavate na leđima ili na boku, zarobljujete taj dio svoje kose uz jastuk – stvarajući idealno okruženje za rast bakterija. Bakterija može ući u kožu vašeg vlasišta i potencijalno izazvati infekciju.

Također biste mogli početi razvijati specifičnu vrstu gljivice koja se zove Malassezia, koja može uzrokovati ljuštenje vašeg vlasišta i na kraju izgledati poput prhuti – iako je to nešto mnogo gore.

Male bubuljice i akne također se mogu stvoriti na tjemenu, izgledajući kao mali mjehurići i ranice ispunjene gnojem.

Nažalost, bubuljice neće nužno tu prestati. Gljivični folikulitis (izbočine na tjemenu) mogu se pretvoriti u gljivične akne na licu. To nije ista vrsta akni koju ste možda navikli dobivati ??na obrazima ili čelu. Umjesto toga, uzrokuje ga ista vrsta gljivica koja se stvara na tjemenu i može doprinijeti malim crvenim kvržicama na koži.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini