ISTRAŽIVANJE DOKAZALO

Od multiple skleroze do Parkinsonove bolesti. Skeniranjem oka može ih se prepoznati godinama prije pojave simptoma

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Slike mrežnice visoke rezolucije igraju rutinsku ulogu u njezi očiju, a postoji vrsta 3D skeniranja koja može prikazati presjek mrežnice s nevjerojatnim detaljima.

Istraživači iz dviju vodećih bolnica upotrijebili su umjetnu inteligenciju za otkrivanje neurodegenerativnih bolesti, što bi se moglo učiniti na neinvazivan, jeftin i brži način.

Ovo otkriće slijedi istraživanje objavljeno u časopisu Neurology, koje sugerira da skeniranje oka može pomoći u identificiranju osoba s Alzheimerovom bolešću, multiplom sklerozom, pa čak i shizofrenijom, a sada i Parkinsonovom bolešću – do sedam godina prije dijagnoze.

Nalazi su prikupljeni korištenjem veće baze podataka zdravih dobrovoljaca od UK Biobank, a usporedbom obje, znanstvenici su uspjeli odrediti suptilne markere, unatoč tome što Parkinsonova bolest ima relativno nisku prevalenciju u populaciji.

Glavni autor dr. Siegfried Wagner, s Instituta za oftalmologiju UCL-a i očne bolnice Moorfields, rekao je:

"I dalje sam zadivljen onim što možemo otkriti skeniranjem očiju. Iako još nismo spremni predvidjeti hoće li pojedinac razviti Parkinsonovu bolest, nadamo se da će ova metoda uskoro postati alat za prepoznavanje osoba u riziku od te bolesti."

Pronalaženje znakova niza bolesti prije nego što se simptomi pojave znači da bi u budućnosti ljudi mogli imati vremena promijeniti način života kako bi spriječili nastanak određenih stanja, a liječnici mogu odgoditi pojavu i učinak neurodegenerativnih poremećaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom