Odvojeno spavanje

Sleep divorce ili "razvod u snu": Je li zaista bolje kada ste sami u krevetu?

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Poznato kao "razvod u snu", preseljenje u odvojene krevete ili sobe od naših voljenih nije baš neobično.

Prema istraživanju Zaklade za spavanje iz 2023. godine, od 1.250 odraslih osoba u Sjedinjenim Državama, 1,4 posto ispitanika spavalo je bez partnera godinu ili više dana.

Što je još važnije, nešto više od polovice (52,9%) reklo je da im je takvo spavanje samo poboljšalo kvalitetu sna.

S druge strane, 25,7% ispitanika koji su iskusili odvojeno spavanje vratilo se ponovno dijeljenju kreveta sa svojim partnerom, što je zauzvrat produžilo njihovo vrijeme spavanja.

Iz podataka se, dakle, čini da svaki peti par sada barem dio vremena spava u odvojenim spavaćim sobama.

To možda nije uobičajeno, ali čini se da je nešto što je više ljudi spremno isprobati.

Parovi koji su iskusili ovaj "razvod u snu" učinili su to iz raznih razloga, uključujući sukobljene rasporede, potrebu za osobnim prostorom i hrkanje.

Regina Cross iz Missourija, rekla je u intervjuu da je prvobitno počela spavati odvojeno od supruga dok je bila trudna, ali se par držao dogovora i nakon što se beba rodila.

"Otkrili smo da oboje bolje spavamo razdvojeni, i to činimo već više od devet godina. Kad spavamo, nalazimo se u različitim sobama, ali i vodimo prilično aktivan intimni život", kazala je Cross.

Istraživanje iz 2020. godine na 12 zdravih heteroseksualnih parova otkrilo je da kada su parovi spavali zajedno, imali su 10 posto više sna s brzim pokretima očiju (REM), a što je najdublja i najkorisnija vrsta sna, koja nam pomaže popraviti sjećanja u mozgu i regulirati naše emocije.

Potom je došlo do istraživanja iz 2022. godine koje je uključivalo 1.000 sudionika, a otkrilo je da dijeljenje kreveta s partnerom znači više sna noću, manje umora sljedeći dan i zaspati u kraćem vremenu.

Ono što sigurno znamo je da je kvalitetan san, u redovno vrijeme, bez prekida, neophodan za naše fizičko i psihičko zdravlje.

Kad imamo problema sa snom, to šteti našoj produktivnosti, otežava nam koncentraciju i može povećati naš dugoročni rizik od bolesti.

Dakle, kada je u pitanju spavanje, učinite ono što je najbolje za vas, vašeg partnera i vašu vezu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter