JEDINSTVENI OVOGODIŠNJI ISTRUN EAT DRINK

Spoj gastronomije i prirodne baštine predstavlja se ljubiteljima sporta i rekreacije

Svi sudionici koji se prijave do prvog dana proljeća, 21. ožujka ostvaruju pravo na popust jer umjesto 50 eura, koliko bi koštalo pojedinačno prijavljivanje na svaku utrku, plaćaju 40 eura. Također, kao dodatna motivacija za ranu prijavu, na prvoj stanici, Stanciji Buršić, očekuje ih originalna trkačka majica. Prijave će također biti moguće i na svakoj pojedinačnoj utrci po cijeni od 10 eura

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
S predstavljanja zajedničke manifestacija koja objedinjava trčanje i gastro posebnosti Istre

S predstavljanja zajedničke manifestacija koja objedinjava trčanje i gastro posebnosti Istre


U kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu predstavljen je jedinstven proizvod ISTRun Eat Drink, u zajedničkoj suradnji lokalnih proizvođača i turističkih zajednica. Idejni začetnik ove manifestacije Erik Lukšić, naglasio je kako ovo nije samo najava niza utrka, već najava manifestacije koja predstavlja Istru kao izvornu gastronomadsku destinaciju. Konačni rezultat je ne samo načelno objedinjavanje dosadašnjih utrka pod zajednički naziv, već udruživanje svih utrka u hedonističku karavanu koja se predstavlja trkačkoj zajednici.

Novost dječja utrka teći ići mići

Većina Istrana već je upoznata s dosadašnjim utrkama, a riječ je o vodnjanskoj Špaleta Run, Run 4 Teran, Štrika-Ferata Run u Rovinju i Oio Vivo Run u istoimenom masliniku na vodnjanskoj cesti kojima se pridružuje i nova utrka BEERun u Svetvinčentu i koja se savršeno uklopila u promociju novog koncepta ISTRun Eat Drink.

Termini održavanja utrka su sljedeći: Špaleta Run održat će se 10. travnja, Run 4 Teran 28. svibnja, BEERun 24. lipnja, Srdela Run 10. rujna i Oio Vivo Run 5. studenog sve 2023. godine.

- Svi sudionici koji se prijave do prvog dana proljeća, 21. ožujka ostvaruju pravo na popust jer umjesto 50 eura, koliko bi koštalo pojedinačno prijavljivanje na svaku utrku, plaćaju 40 eura. Također, kao dodatna motivacija za ranu prijavu, na prvoj stanici, Stanciji Buršić, očekuje ih originalna trkačka majica. Prijave će također biti moguće i na svakoj pojedinačnoj utrci po cijeni od 10 eura. Novost je i organizacija dječjih utrka teći ići mići za predškolski uzrast uz partnerstvo s obrtom ići mići koji će pripremiti lutke za prvoplasirane sudionike.

Direktorica TZ Vodnjana Morena Smoljan s velikim je zadovoljstvom istaknula da je ovo već osma godina kako se utrke održavaju na području Grada Vodnjana od kuda je sve krenulo, a simbolički, mjesto gdje i završava karavana utrkom Oio Vivo Run u istoimenom masliniku. Podršku ovom projektu od prvog dana je za tradicionalno obilježavanje Špalete zaslužna Stancija Buršić koja je s ponosom podsjetila da je prva utrka uopće s ovim konceptom krenula upravo iz njihove "korte" davne 2015. godine.

Druga utrka, Run 4 Teran, bit će održana po rovinjskoj Štriki Ferati i vinogradima i maslinicima Vinarije Lunika koji su se uključili prošle godine. Direktorica se prisjetila izvrsne atmosfere prilikom otvaranja novog podruma te istaknula zadovoljstvo jer se ovom utrkom revalorizira i stara pruga koja je nedavno obnovljena. Sama je pruga ujedno i neiscrpan izvor za imena kojima vinar Daniel Bastijančić oplemenjuje svoja vina, pa je tako i vino sorte teran nazvao Carbun po ugljenu, bez kojeg se u to vrijeme vlakovi nisu mogli kretati.

Cilj u kaštelu Morosini - Grimani

Najnovija utrka u karavani imat će cilj u kaštelu Morosini - Grimani, gdje je i predstavljen novi koncept. Partneri su dobro poznati pivari iz Kampanjola Eko Bire koji su priznati i preko Učke jer su tvorci prve hrvatske ekološke bire od ječma i hmelja iz eko uzgoja. Domaćin ovog predstavljanja, direktor TZ-a Svetvinčenat Dean Pustijanac, zahvalio se na mogućnosti sudjelovanja u ovom zanimljivom projektu koji je spoj rekreacije, sporta i gastronomije. Rekao je također kako je uvjeren da je ovo ispravan put za razvoj destinacije, s naglaskom na sljubljivanje outdoor turizma i gastronomije.

Predzadnja postaja je također na rovinjskoj Štrika Ferati, ali na njenom južnom krajnjem dijelu. Ove se godine uključila i Mirna Rovinj (Podravka) zbog čega je utrka i nazvana Srdela Run. Na ovaj se način brend Mirne i Eva sardina pozicionirala kao društveno odgovorna kompanija koja podržava lokalne aktivnosti. Potporu je također nastavila i TZ Rovinj, koja osim ove utrke, podržava i manifestaciju Wine & Walk na istoj lokaciji stare pruge.

- Cilj je na području istog grada od kuda ISTRun Eat Drink i počinje, i na određeni način simbolično zatvara krug u jednom od najvećih maslinika u cijeloj Istri, zatvoriti i manifestaciju utrkom Oio Vivo Run. Simbioza svih partnera ovog projekta iščitava se i u logu u kojem se nalaze četiri kruga koji se međusobno isprepliću i simboliziraju četiri grada i općine, četiri turističke zajednice koje se međusobno nadopunjuju i zajednički brendiraju ovaj novi turističko-sportski gastronomski doživljaj. Također, valja naglasiti da turističke zajednice općina Kanfanara i Savičente te gradova Vodnjana i Rovinja ovim projektom zajednički promoviraju svoje destinacije kroz njihove prirodne, povijesne i gastronomske posebnosti. Bogatom gastronomskom ponudom i prirodnom baštinom spajamo centralnu južnu Istru i predstavljamo je ljubiteljima sporta, rekreacije i gastronomije domaćim i stranim gostima, rekao je na kraju Lukšić.

Sve aktivnosti su najavljene također i na mrežnoj stranici www.eatdrink.istrun.hr, kao i na Facebook i Instagram profilima ISTRunEatDrink. Dodatne informacije mogu se dobiti na 099/745-6473.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter