MAMIN KUTAK

Kako prepoznati prve simptome trudnoće?

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Jutarnje mučnine, povišena bazalna temperatura, osjetljive grudi, često mokrenje i pojačan umor samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na trudnoću.

Jutarnje mučnine najpoznatiji su simptom trudnoće. Javljaju se oko dva tjedna nakon začeća, ali mogu se javiti i znatno kasnije. Neke žene mučnine potpuno zaobiđu, dok kod nekih je moguće da potraju cijelu trudnoću. Jutarnje mučnine možete ublažiti čestim i malim obrocima, pijenjem dovoljno vode ili čaja od đumbira i jedenjem badema, savjetuje Mamin kutak.

Povišena bazalna temperatura ukazuje na ovulaciju, ali je ujedno i jedan od simptoma trudnoće no problematika mjerenja bazalne temperature jest ta što je metoda nepouzdana jer bazalna temperatura može biti povišena i u slučaju upala u organizmu.

Uz osjetljivost grudi, moguće je uočiti i pojačanu nadutost u trbuhu. No, otečene i osjetljivije grudi prisutne su i prije dolaska mjesečnice, pa neće biti dovoljne da posumnjate na trudnoću.

Učestalo mokrenje biti će uzrokovano bebinim pritiskom na mjehur i bubrege, tako da ćete se sa ovim simptomom družiti sve do samog kraja trudnoće.

Pretjeran umor obično je izražen u prvom tromjesečju te nakon toga nestaje ili se postepeno smanjuje kako se tijelo privikava na veće razine progesterona.

Grčevi i implantacijsko krvarenje još su jedan od mogućih simptoma.

I za kraj - jedini siguran način za utvrđivanje trudnoće jest test na trudnoću!

Izvor: Mamin kutak

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of