ZAGREB

Zagreb: ZOO poziva građane da upoznaju lemure

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski dan lemura obilježava se posljednjeg petka u listopadu, a u povodu tog dana zagrebački Zoološki vrt poziva građane da posjete i upoznaju lemure te se uključe u njihovu zaštitu jer je čak 98 posto lemura ugroženo, a gotovo trećina njih kritično.

Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok kaže da u ZOO-u žive dvije vrste lemura - prstenastorepi i čupavouhi, a obje skupine su "sjajni ambasadori" svojih vrsta u divljini.

"U Zagrebu smo jako posvećeni promicanju zaštite madagaskarskih životinja. Zato je u sklopu prve faze modernizacije ZOO-a napravljena cjelina 'Madagaskar' nastambom za lemure u koju se može ući“, istaknuo je Skok. 

Skupinu zagrebačkih prstenastorepih lemura čine četiri odrasle jedinke Boni, Leo, Lara i Duda. Par čupavouhih lemura Padme i John John ljetos je dobio potomstvo - dvije crno-bijele ljepotice, kažu u ZOO-u. 

U prirodi postoji 107 vrsta lemura. Na Madagaskaru je mnoge od njih vidjela provodeći istraživanje o ogrličastim smeđim lemurima Elena Račevska, psihologinja i prva hrvatska primatologinja, koja je godinu dana volontirala u zagrebačkom ZOO-u.

"Nažalost, čak 98 posto vrsta lemura je ugroženo, a gotovo trećina njih kritično. Porast broja stanovnika, teška ekonomska situacija, sječa šuma i lov gurnuli su lemure na sam rub izumiranja", upozorava Račevska.

Među ugroženim vrstama su prstenastorepi lemuri, kojima je svjetsku slavu donio animirani film Madagaskar, a za svoj se opstanak bore i ogrličasti smeđi lemuri, izuzetno bitni raspršivači sjemenki.

"Indri, najveći od trenutačno živućih lemura, kritično je ugrožen. Poznati po prekrasnim duetima kojima oglašavaju svoj teritorij, lemuri te vrste glavni su likovi mnogobrojnih lokalnih legendi koje naglašavaju srodnost i zajedničku povijest indrija i ljudi", istaknula je Račevska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini