Vlado Kajfeš s megašparugom
Proljeće u studenom! Što drugo reći kad 15. studenog naiđete na šparugu dugačku 1,30 metara! S tim nesvakidašnjem kapitalcem pohvalio nam se Vlado Kajfeš iz Valbandona, inače strastveni berač šparuga.
Kaže da u sezoni šparuga, od kraja veljače pa sve do početka ljeta - a ove godine ih je, kaže, brao skoro do početka srpnja, u svakodnevno privede tri do četiri sata.
- Naberem ih puno, ali to mi je nešto najljepše na svijetu, kazao nam je Vlado.
Od njegove supruge Gordane doznali smo i recept kako šparuge zamrznuti, a da zadrže sve gušte kao da su netom ubrane.
- Šparuge nakon berbe nakidamo i na minutu bacimo na vruće maslinovo ulje. Ohlađene ih zajedno s uljem rasporedimo u plastične čašice i stavimo u zamrzivač. Tako mogu stajati koliko god hoćete, a u jelu će biti kao svježe. Prije upotrebe najbolje ih je večer prije staviti u hladnjak da se opuste, otkrila nam je gospođa Kajfeš, a "meštar" od šparuga naglasio: - Garantiram da imaju sve gušte kao da su sad ubrane!
Osim kao strastveni šparugar, Vlado Kajfeš otkrio nam je i svoj drugi veliki gušt - čišćenje ribe. "Posao" mu je kad su srdele u pitanju "ukrala" supruga, koja nam je spremno otkrila i jedan riblji recept.
- Srdele očistimo, izvadimo srednju kost i unutra ih napunimo sa svježim sitno sjeckanim peršinom i češnjakom i preklopimo. Dodamo ostalo začine i frigamo ih kao sendvič!
E pa naiđete li na neku šparugu, ili se pak odlučite za srdele kojih u ponudi ima veći dio godine, isprobajte i ponuđene recepte!