nevoljko je pristala

Ukrajina ipak neće biti domaćin Eurovizije 2023. godine. Evo gdje će biti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika Britanija u ponedjeljak je rekla da je nevoljko pristala biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, nakon što su organizatori rekli da nema izgleda da se događaj održi u ratom razorenoj Ukrajini.

BBC će umjesto toga producirati ono što su nazvali "najvećim i najkompleksnijim glazbenim natjecanjem" na svijetu te će početi s odabirom grada domaćina u Ujedinjenom Kraljevstvu u suradnji s Europskom unijom radioelevizija (EBU).

Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjem natjecanju, kojem je domaćin bila Italija, te se našla ispred Britanije koja je zauzela drugo mjesto. Ukrajina je inzistirala da može biti domaćin natjecanja unatoč ruskoj invaziji.

No EBU je isključila tu mogućnost, a ukrajinska televizija UA:PBC pristala je da se natjecanje održi u Ujedinjenom Kraljevstvu, no u "ukrajinskom duhu".

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. godine neće se održati u Ukrajini, nego s podrškom Ukrajini", rekao je Mikola Černoticki u zajedničkom priopćenju EBU-a i BBC-a.

"Zahvalni smo našim partnerima iz BBC-a jer su iskazali solidarnost s nama", rekao je. 

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da je on "jako želio" da Ukrajina bude domaćin Eurosonga 2023. godine i da "duboko žali" što to više nije moguće.

Ministrica kulture Nadine Dorries rekla je da je BBC uskočio na zahtjev EBU-a i "ukrajinskih vlasti" predvođenih predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Žao mi što zbog kontinuiranog krvoprolića koje provodi Rusija nije moguće održati događaj u Ukrajini, gdje bi se trebao održati", rekla je.

"Kao domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo će poštovati duh i ranolikost natjecanja, a najvažnije, pobrinut će se da natjecanje odrazi nedavnu ukrajinsku pobjedu na Euroviziji i ukrajinsku kreativnost."

U svibnju, ukrajinska folk-rap grupa Kaluš orkestar pobijedila je na najvećem svjetskom glazbenom događanju uživo u Torinu, na valu podrške njihovoj zemlji nakon ruske invazije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of