PARIZ

U Parizu prva retrospektiva kreatora Asterixa Uderza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Parizu je organizirana prva opsežna retrospektiva svjetski poznatog crtača stripova i kreatora Asterixa Alberta Uderza, koji je umro na vrhuncu pandemije u ožujku 2020., u 92. godini života.

Kako Pariz ublažava ograničenja uzorkovana pandemijom koronavirusa, u muzeju Maillol izloženo je više od 300 Uderzovih crteža. Izlošci, uključujući naslovne stranice stripova i dosad neviđene crteže, predstavljaju jedinstvenu priču ovog crtača koja je započela francusko-belgijskom strip-serijom "Pitt Pistol" o gusaru i "Luc Junior" o mladom reporteru.

Sin talijanskih imigranata međunarodnu je reputaciju stekao pričama o Asterixu i Obelixu, čije je pustolovine ne samo ilustrirao, već i pisao nakon smrti Renea Goscinnyja 1977. godine.

Izložba je naslovljena "Uderzo, poput čarobnog napitka", što aludira na poseban eliksir koji je pomogao pobunjenim Galima da poraze rimske vojnike kad god je to bilo potrebno. Muzej Maillol ovom je prigodom otvoren nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije. Izložba bi trebala biti otvorena do 30. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater