NEW YORK

U New Yorku otvoren Little Island, park koji levitira nad Hudsonom

| Autor: Hina
(Foto: https://littleisland.org/)

(Foto: https://littleisland.org/)


Lebdeći park veličine oko hektara koji leži na 132 betonska tulipana iznad rijeke Hudson otvoren je u petak u New Yorku, kao simbol ponovo rođenog grada nakon pandemije koja ga je duboko obilježila.  

Little Island, dostupan besplatno preko dva pješačka mosta, izgrađen je na gatu 54 brodarske tvrtke White Star, mjestu gdje su se u travnju 1912. iskrcali preživjeli u brodolomu Titanica. 

Umjetni otok je stajao oko 260 milijuna dolara i većinom ga je financirala zaklada poduzetnika Barryja Dillera i njegove supruge, modne kreatorice Diane von Furstenberg. Taj milijarder je izjavio za New York Times da će prvih 20 godina preuzeti troškove održavanja parka. 

Ukupno bi njegov doprinos mogao dosegnuti 380 milijuna dolara, što je privatna donacija bez presedana za neki javni park.

Little Island umalo nije završen zbog niza pravnih zavrzlama, ali je 2017. guverner države New York Andrew Cuomo uspio postići dogovor svih strana.

Izgrađeni na različitim visinama, od 5 do 18 metara kako bi tvorili reljef, tulipani su teški po 68 tona. U parku je zasađeno 350 vrsta bilja, grmlja i drveća.

Smješten je između 13. i 14. ulice i u njemu se nalazi amfiteatar s blizu 700 mjesta. Dio je Hudson River Parka, na krajnjem jugu Manhattana.

"Neizrecivo sam sretna što sam ovdje i što sam preživjela pandemiju", rekla je jedna od prvih posjetiteljica Barbara Kenner, koja je izgubila posao tijekom krize koja je u New Yorku odnijela više od 30.000 ljudi. 

Krajobrazna arhitektica Signe Nielsen, koja je osmislila uređenje Little Islanda, želi da posjetitelji "napuste grad, promet i uđu u prostor iznenađenja", izjavila je. "Nadam se da će iz parka izaći mirniji i sretniji nego kad su ušli". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater