BRUXELLES

Srce gradonačelnika Verviersa, lokalnog junaka, postalo kult

| Autor: Hina
(Pixabay)

Povijest srca bivšeg gradonačelnika, koje grad čuva od 1839., dio je legende u Verviersu koju je potvrdilo otkriće kutije u kojoj se navodno nalazi ta relikvija.

Kutija je pronađena 20. kolovoza ove godine u fontani prilikom restauracije, objasnila je glasnogovornica tog frankofonog grada na istoku Belgije. 

"U šupljini zatvorenoj kamenom, našli smo metalni izgravirani kovčeg", ispričala je glasnogovornica. 

Natpis na kutiji je jasan "Srce Pierre Davida je položeno u spomenik 25. lipnja 1883.".

Prema službenoj objavi grada, gradonačelnik Verviersa Pierre David u vrijeme proglašenja neovisnosti Belgije 1830. bio tako omiljen među stanovništvom da je nakon njegove slučajne smrti 1839. odlučeno da će mu se sce sačuvati u vijećnici i zatim u fontani podignutoj u njegovu čast, završenoj 44 godine kasnije. 

Prije nego vrate kutiju u fontanu, bit će izložena u Umjetničkom muzeju Verviersa. Iz poštovanja prema pokojniku i njegovoj obitelji kutija neće biti otvorena.  

To otkriće predstavlja novu priliku za rekonstrukciju života tog lokalnog heroja koji je vodio grad odlučno i transparentno.

Nakon što je velikom većinom izabran 26.listopada 1830. postao je prvi gradonačelnik Verviersa nakon revolucije 1830. i neovisnosti Belgije. Na pročelje gradske vijećnice je dao uklesati natpis "Oglašavanje, zaštita ljudi". 

Smatrao je da "u interesu javnosti treba objaviti sve što što se tiče sudbine ljudi", naglasili su u vijećnici Verviersa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini