EPIDEMIJA JE JAČA

OTKAZANO JUBILARNO IZDANJE SREDNJOVJEKOVNOG FESTIVALA No, ovog ljeta ipak ima puno razloga za posjet Svetvinčentu

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Jedan od najatraktivnijih ljetnih festivala u Istri ove godine se ipak neće održati. Razlog odgode ovogodišnjeg jubilarnog 10. izdanja Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu isti je kao i kod svih drugih manifestacija ove godine - epidemija koronavirusa.

Premda su organizatori čekali do zadnjeg trena nadajući se da će se epidemiološka situacija ipak popraviti, Općina i TZ Svetvinčenat uvidjeli su da će organiziranje još jednog predivnog povratka u slavnu srednjovjekovnu prošlost kaštela Morosini Grimani i Žlinje ipak morati odgoditi. Već u travnju je bilo jasno da će održavanje manifestacije, koja svake godine privuče mnogobrojne domaće i strane posjetitelje početkom kolovoza, biti otežano ukoliko bude morala biti organizirana pod strožim mjerama prevencije. No, organizatori i brojni sudionici festivala svejedno su neprestano bili u kontaktu pripremajući se kao da će se festival ipak održati. Budući da hrabri vitezovi, dame, sokolari, zabavljači, razni zanatlije i mnogi drugi učesnici dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i drugih država, zbog brojnih otegotnih okolnosti i komplikacija zaključeno je da je bolje pričekati iduću godinu i tada ponovo podići tabore i opušteno zabaviti publiku.

No, to ne znači da ne treba posjetiti Svetvinčenat u potrazi za zanimljivim daškom povijesti. Od ovog vikenda, 11. srpnja, novoobnovljeni kaštel Morosini Grimani otvara svoja vrata za sve posjetitelje kojima nudi nezaboravan doživljaj. Svima koji to još nisu iskusili, pruža se mogućnost da posjete multimedijalnu izložbu i dožive desetak interaktivnih izložaka: 3D mapping na maketi kaštela, stup srama, krunidba ili napad uskoka. U zidovima kaštela i ostakljenim stolovima smjestila se jedinstvena povijesna zbirka starog oružja „Ferlin“ koje datira između 14. i 19. stoljeća, a moguće je i okušati se u kovanju mača u ritmu glazbe. Tu je i prekrasna srednjovjekovna Kapetanova soba i kušaonica domaćih proizvoda lokalnih proizvođača, a konačno se može uživati i u nevjerojatnom pogledu na Svetvinčenat i okolicu s vrha kaštela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini