ZAGREB

NP Krka priredio niz dokumentaraca, prvi je o kukcima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, Javna ustanova Nacionalni park Krka priredila je dokumentarni film o kukcima, indikatorima zdravog okoliša i velike bioraznolikosti, kao prvi u nizu filmova iz ciklusa "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka".

"U NP 'Krka' bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana", rekla je ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Krka Nella Slavica.

Na području Parka, između ostalih, mogu se vidjeti pčele, vilinski konjici ili vretenca, vodene kopnice, hrastove strizibube, leptiri - lastin rep i prugasto jedarce, cvrčke te bogomoljke, izvijestili su iz NP Krka.

S obzirom na to da je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni cilj, Nacionalni park Krka je ciklusom dokumentarnih filmova želio javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet tih malih bića koja su sve više ugrožena - kukci utječu na čitav ekosustav i bez njih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć, oni su vrstama najbrojnija životinjska skupina, ali i najslabije istražena.

Nacionalni park Krka stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a rijeka Krka svrstava se među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Kukci, ribe, gmazovi i vodozemci, ptice i sisavci iz Nacionalnog parka Krka, u seriji kratkih dokumentaraca, bit će predstavljeni gledateljima u svom prirodnom okolišu, približeni okom kamere i uhvaćeni u svojoj svakodnevici, izvijestili su iz Parka.

Film o kukcima, prvi u nizu edukativno-dokumentarnog serijala u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production "Divlji svijet Nacionalnog parka Krka, dostupan je na poveznici: https://bit.ly/2XymsFv.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum