ZAGREB

Ministarstvo izradilo mobilnu aplikaciju "Invazivne vrste u Hrvatskoj"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je mobilnu aplikaciju "Invazivne vrste u Hrvatskoj", putem koje građani mogu slati dojave o nalazima stranih i invazivnih vrsta koje uoče u prirodi, priopćilo je u petak ministarstvo.

Mobilna aplikacija "Invazivne vrste u Hrvatskoj" izrađena je u okviru projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta sufinanciranog od Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 15,2 milijuna kuna, od kojih je 12,9 milijuna bespovratnih sredstava, kažu u ministarstvu.

"Invazivne strane vrste su, uz gubitak staništa, direktno iskorištavanje divljih vrsta, klimatske promjene i zagađenje, jedna od najvažnijih izravnih prijetnji bioraznolikosti. U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama. Procjenjuje se da je 10 do 15 posto njih invazivno", kaže se u priopćenju.

Pozivaju se građani ako u prirodi uoče strane vrste poput, primjerice, biljke pajasen ili divovskog svinjskog korova, životinje malog indijskog mungosa, ribu sunčanicu, crvenouhu kornjaču, signalnog raka ili barsku nutriju, da to dojave putem mobilne aplikacije.

"Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta su važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava. Dojavom nalaza stranih vrsta doprinijet će se njihovom ranom otkrivanju i očuvanju hrvatske prirode", poručuju iz ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of