ĐAKOVO

Iz Gorjana poslane razglednice s poštanskom markom ljelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz poštanskog ureda u Gorjanima, u blizini Đakova, u srijedu su poslane razglednice s poštanskom markom „Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana“, koju je Hrvatska pošta u četvrtak pustila u promet u sklopu edicije "Hrvatska nematerijalna kulturna baština (UNESCO)".

Predstavnici općine Gorjana i KUD-a Gorjanac, nositelja običaja Proljetnog ophoda ljelja u Gorjanima koji je 2009. godine zaštitio UNESCO stavivši ga na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, tim su povodom poslali nekoliko razglednica iz svojega mjesta, a Hrvatska pošta samo je danas stavila žig kojim se koristi u povodu izlaska marke s ljeljama.

U povodu izlaska poštanske marke posvećene gorjanskim ljeljama, davnom običaju iz mnogih sela s područja Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema koji se u Gorjanima zadržao i održava na blagdan Duhova, u gorjanskome Kulturno-turističkom centru „Lucija Karalić“ održan je prigodni program. O običaju ljelja i njihovu izlasku na poštanskoj marki govorili su predsjednik KUD-a Gorjanac Darko Kelava, općinski načelnik Gorjana Ivan Lović i predstavnik Filatelističkog društva Đakova Mladen Ratinčević.

Poštanska marka s gorjanskim ljeljama bit će predstavljena i na 55. đakovačkim vezovima u subotu, 3. srpnja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom