AMSTERDAM

Euroviziju gledalo 183 milijuna ljudi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnje natjecanje za pjesmu Eurovizije gledalo je oko 183 milijuna ljudi, objavili su u ponedjeljak organizatori iz Europske unije radiotelevizija (EBU).

Veliko finale održano 22. svibnja u Rotterdamu imalo je 40,5 posto udjela u gledanosti (share), što je četiri posto više od prethodnog eurovizijskog finala iz 2019. 

U EBU-u su posebno zadovoljni činjenicom da je u dobnoj skupini od 15 do 24 godine 'share' gledanost narasla na 52,8 posto, što je sedam posto više nego prije dvije godine. 

Eurovizijski tjedan, koji uključuje i dva polufinala, na službenom YouTube kanalu gledalo je 50,6 milijuna gledatelja iz 234 zemlje ili 28 posto više u odnosu na 2019. 

"Oduševljeni smo time što se gledateljstvo vratilo Euroviziji u tako velikim brojevima i ponosni smo na to", kazao je izvršni producent Martin Osterdahl.

U Italiji, pobjedničkoj zemlji, finale je gledalo 4,3 milijuna ljudi, najviše u zadnjih 10 godina. 

U Nizozemskoj, zemlji domaćinu, uz male ekrane bilo je 5,4 milijuna ljudi, najviše od 2003., godine u kojoj je počelo bilježenje gledanosti. Udio u gledanosti bio je sjajnih 78,5 posto. 

No nitko se ne može mjeriti s najvećim ljubiteljima Eurovizije, Islanđanima, koji su ponovno imali najveći 'share' u odnosu na bilo koje tržište - iznenađujućih 99,9 posto. 

Jedanaestu godinu zaredom Njemačka je u apsolutnim brojevima imala najveći broj gledatelja, njih 7,8 milijuna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter